[Vino] Retro selekcija (Guerila)

Suho belo kakovostno vino ZGP, letnik 2018, 13,5 % vol. alk., Zmago Petrič (Planina pri Ajdovščini). Cena: 15,30 evrov (v kleti).

Pred 15 leti se je Zmago Petrič, sicer uspešen poslovnež, odločil, da bo nadaljeval z družinsko tradicijo in prideloval vino. Projekt je zastavil celovito, iz kleti nasproti družinske hiše na Planini pri Ajdovščini je vino vsako leto odhajalo dlje v svet. In vedno več ga je bilo, saj je Petrič zaokrožal posestvo z novimi vinogradi na najboljših legah okrog Planine, zdaj jih ima na južnih pobočjih, ki zrejo proti Krasu, že okroglih 20 hektarjev.

Lani je dokončal nov objekt, ki ponuja celostno doživetje vina in Vipavske doline ter izjemne poglede tako proti Nanosu kot proti zahodu. Za vinograde in vina je dobil z ekološkim in biodinamičnim (Demeter) certifikatom potrditev o ustreznosti sonaravne usmeritve delovanja.

Pri Guerili vladajo resnost, natančnost in svojevrsten mir, ki jih je mogoče zaznati tudi v njihovih vinih. Po petnajstih Petričevih trgatvah so vina harmonična in slogovno prepoznavna. Retro selection je Guerilin beli vipavec. Gre za zvrst rebule, zelena, pinele in malvazije, čez kakšno leto se jim bo pridružil še laški rizling. Vse grozdje so istočasno macerirali teden dni, po spontani fermentaciji in razkisu je vino leto dni na drožeh zorelo v velikem hrastovem sodu. Stekleničeno je bilo brez filtriranja.

Vino je v kozarcu kristalno, zlato rumene barve. Cvetica je prijetna, po hruški, sušenih marelicah, sredozemskih zeliščih in po vlažnem apnencu ter nekoliko medeno. V ustih je vino fino, zaznave z nosa se ponovijo, svežina in vse izrazitejša mineralnost dajeta vinu živahen značaj. Srednje dolg odhod je svež, mineralen in nekoliko taničen. Harmonično vino, okusno in pitno. Izvrstna ekspresija rastišča z globokim poklonom naravi. Guerila je vse trdneje zasidrana v prvi vinarski ligi.


Najbolj brano