[Vino] Renski rizling Markus (Frešer)

Suho belo kakovostno vino ZGP, letnik 2015, 13,5 % vol. alk., Vladko Frešer (Ritoznoj), cena: 13,40 evra (v kleti).

SLOVENSKA BISTRICA > Frešerjevi so že več generacij vinogradniki na zgodovinski legi Ritoznoj nad Slovensko Bistrico, zdaj ima glavno besedo Matjaž. Na obronkih Pohorja, na višini do 480 metrov, imajo 17 hektarjev vinogradov. V njih rasteta laški in renski rizling, pa sauvignon, sivi pinot, chardonnay, modri pinot in malo rumenega muškata.

Renski rizling so leta 2015 dvakrat trgali, konec septembra in sredi oktobra. Mošt so tri dni macerirali v kontroliranih pogojih, fermentacija je bila spontana, vino pa je osem mesecev zorelo v velikem lesenem sodu.

V kozarcu je kristalno, nežnejše zlato rumene barve z bakrenimi odsevi. Cvetica je intenzivna, po zelenem jabolku, marelici in limeti, pa po lipi in medu, nekoliko dimasta in malenkost petrolejasta ter grafitna. Tudi v ustih je vino široko, sadnost in svežina se prepletata z mineralnostjo ter svojevrstnim dimastim okusom.

Vino je suho, svežina ga spremlja od prvega srka do kar dolgega, mineralnega in nekoliko grenkljatega odhoda. Strukturno, harmonično in okusno vino. Usta so ga polna, zanimivo ga bo poskusiti čez kakšno leto.

Vino mednarodnega sloga iz referenčnega štajerskega renskega kroga, ki ima potencial, da se s kraljem belih postavi ob bok Poadižju, Alzaciji in nenazadnje Moseli.


Najbolj brano