Vino: merlot (Simčič Karol, Igor & Marijan)

suho rdeče kakovostno vino ZGP letnik 2015 13,5 % vol. alk. Simčič Karol, Igor & Marijan (Hum, Brda) cena: 8,97 evra (www.kozelj.si)

 Foto: Jaka Jeraša
Foto: Jaka Jeraša

Igor in Marijan ter njun oče Karol Simčič, v delo pa je vpeta tudi že mlada generacija, so veliki vinogradniki. V Brdih in Vipavski dolini obdelujejo približno 50 hektarjev vinogradov, toliko jih bodo kot zakupniki obnovili še v kompleksu Biljenskih gričev.

Sortni nabor v njihovih vinogradih je kar širok, stekleničijo pa predvsem sortna vina, med drugim, kar je precejšnja posebnost za Brice, tudi refošk. V njihovi ponudbi prevladujejo sveža vina, dopolnjujejo jih peneče vino, sladki refošk in zorjena linija, v kateri je tudi merlot.

Merlot letnika 2015, ki je zorel v francoskih sodčkih, je rubinaste barve z vijoličnimi odtenki. Cvetica je široka, ponuja pa lep presek svežih in zrelih zaznav po slivi in višnji, timijanu ter vaniliji in kavi. V ustih je vino sadno, malce je pikantno in prijetno sveže, zlasti v srednje dolgem odhodu tudi nekoliko kavno-čokoladno.

Tanini so mehki in tako kot svežina lepo vkomponirani. Harmonično in elegantno vino srednjega telesa, ki se bo ujelo z jedmi iz rdečega mesa, v nekaj prihodnjih letih pa bo v steklenicah gotovo še zorelo.


Najbolj brano