[vino] Giant Millésime 2011 (Bjana)

suho belo kakovostno peneče vino ZGP letnik 2011 12 % vol. alk. Miran Sirk (Biljana) cena: 124 evrov (v kleti za magnum)

Pionirstvo Mirana Sirka pri pridelavi penin v Brdih je kronano tako z zvestobo sledilcev kot z nagradami v mednarodnem okolju. Sirkovo vodilo je pravočrtnost pri kakovosti in slogu penin. Iz kleti Bjana tako prihajajo zgolj suhe penine pridelane po šampanjski metodi z dolgim zorenjem v steklenici.

Njihovih slabih sedem hektarjev vinogradov je na ustreznih legah, tudi pridelek je umerjen na pričakovana vina z več kislin in nižjimi alkoholnimi stopnjami.

Petra in Miran Sirk sta jubilejno 30. trgatev počastila s penino Giant letnika 2011. Z njo so napolnili zgolj 1000 magnum steklenic. Gre za zvrst chardonnaya in rebule, penino so degoržirali marca. Vino se ob natakanju v kozarcu kar močno zapeni. Ko se umiri, se z dna vijejo številni zares drobceni mehurčki.

Vino je kristalno, transparentne zlato rumene barve. Cvetica je razkošna, po jabolkih, hruškah in breskvah, po belem cvetju, vanilijevi kremi, skorji svežega kruha in po maslenem biskvitu, kdor bo iskal mineralnost, jo bo našel. V ustih je vino polno, obeti so nadgrajeni, ponovijo se sadnost in biskvit ter mineralnost. Pookus je dolg, suh, čist, eleganten in mineralen. Bogato, elegantno, definirano, svilnato, okusno in docela harmonično zelo suho vino. Veliko ga je v vse smeri.

Ker je magnum, je za družbo. Seveda bo izvrstna uvertura v bolj svečan večer, spremljalo pa bo tudi fine morske jedi. Na vsak način pa gre za vino, ki ga zbiratelji ne smejo spregledati, prav tako pa tudi ne tisti, ki jih zanima domet briških penin. Še to: Sirk predlaga, naj gre vino v kozarce pri osmih stopinjah Celzija, da pokaže vse svoje atribute.


Najbolj brano