Vanja Dujc, šampion Trsta

V Trstu je v torek zaprl vrata štiridnevni oljkarski sejem Olio Capitale, na katerem se je predstavilo več kot 220 pridelovalcev oljčnih olj in pridelkov, v katerih je uporabljeno. Sejma so se udeležili v veliki večini italijanski pridelovalci, ki so predstavili široko paleto oljčnih olj, med drugimi je bilo mogoče okušati oljčna olja nekaterih oljkarjev, ki že dolgo sodijo v svetovni kakovostni vrh. Ob robu sejma so pripravili tudi ocenjevanje, v katerem je enega od treh šampionskih naslovov prejel Vanja Dujc iz Kopra za sortno oljčno olje iz itrane. Tako je bil slovenski prispevek, kljub odsotnosti razstavljalcev, še kako odmeven.

Vanja Dujc je prejel šampionski naziv za sortno oljčno olje iz itrane.  Foto: Sašo Dravinec
Vanja Dujc je prejel šampionski naziv za sortno oljčno olje iz itrane.  Foto: Sašo Dravinec

Olio Capitale je oljkarski sejem, ki je sprva gostoval na tržaškem sejmišču, pred leti pa so ga prestavili k morju, v atraktivno Pomorsko postajo, ki pa je za tovrstne prireditve nekoliko nefunkcionalna. Olio Capitale je predvsem živahen stik juga s severom, dolge vrste pridelovalcev oljčnega olja s kupci iz številnih držav, ki so jih letos povabili v Trst že dvanajstič.

Uspeh Vanje Dujca

Ob robu tržaškega sejma vsako leto priredijo tudi ocenjevanje oljčnih olj, v katerem pa, četudi domala vselej kdo od slovenskih pridelovalcev odda vzorce, zanje še ni bilo vidnejšega uspeha. Letos je bilo drugače: za sortno oljčno olje iz itrane, ki je doma iz Lacija, je Vanja Dujc iz Kopra prejel šampionski naslov v kategoriji intenzivno sadežnih oljčnih olj. Dujc v Trstu sicer ni razstavljal, a je bilo mogoče njegovo olje, s tovrstnim je osvojil že kopico visokih priznanj, poskusiti v Oil Baru z veliko izbiro oljčnih olj.

Zvezda ocenjevanja je bilo, nekoliko presenetljivo, olje s Sardinije, luna nera di Oliena, očarljivo sortno oljčno olje Sebastiana Fadde iz bližine Nuora, ki je ob šampionskem naslovu med blagosadežnimi oljčnimi olji prejel še nekaj drugih priznanj.

Tržaške oljkarske razstave, ki je potekala od sobote do torka, se udeležijo oljkarji iz vse Italije, ob njih pa še nekaj oljkarskih ustanov iz tujine, nekoliko bolj vidni so bili Grki in Hrvati. Vsako leto imajo svojo stojnico oljkarji, združeni v konzorcij pridelovalcev oljčnega olja z zaščiteno označbo porekla Tergeste iz Doline in okoliških vasi ter miljskih hribov. Na svoji stojnici se tradicionalno predstavlja Boris Pangerc, prav tako posestvo Parovel. ElenaParovel je letos predstavila novo embalažo njihovih linij oljčnih olj. Izbrali so novo obliko steklenice in povsem prenovili grafično podobo. Spremenjene etikete za svoja oljčna olja imajo tudi Starčevi, tako kot omenjeni so iz Boljunca, kjer že nekaj časa v središču vasi vabijo v Local Market, prodajalno in degustacijski prostor za lokalne pridelke, ki je odprt od četrtka do sobote med 11. in 22. uro.

Sonce z juga

Pridelovalci z juga Italije prinesejo v Trst veliko sonca. Ob oljčnem olju, ki ponuja sprehod po gričih različnih delov Italije in vpogled v široko paleto različnih sort, je v pokušini še dolga vrsta drugih izdelkov.

Spoznati je mogoče sortne profile, od bolj uveljavljenih sort, denimo apulijske coratine z nezgrešljivo aromatiko mandljev prek olivastre, ki spominja na divje trave, že omenjene nere di Oliena in prav tako sardinske bose ter kakšnega ovinka na Sicilijo do elegantnih toskanskih oljčnih olj iz sort moraiolo in frantoio. Istrska belica na koncu s svojo pikantnostjo in grenkobo zaokroži podobo oljkarskega sveta, ki je na dosegu roke, a se zanj prepogosto zdi, da je neskončno premalo zastopan v tukajšnji kulinarični rabi.

Namizne oljke

Ogromno oljkarjev je ponujalo tudi namizne oljke, sortni nabor je bil spet velikanski, različni pa tudi načini pridelave in spremljava oljk. Grške so bile vseh vrst, kraljevala je kalamata, kalabrijske so bile pikantne, tamkajšnji pridelovalci so prinesli tudi papričice in druge pikantne izdelke, iz Ligurije je bil izjemen genovski pesto, s Sicilije kapre v soli, kupiti je bilo mogoče še dišeči origano, pri Apulijcih pa njihove taralije.

Kar nekaj je bilo še ponudbe kozmetike, saj je oljčno olje nadvse dobrodošla sestavina krem in drugih izdelkov. Skratka, sejem je bil živ in zanimiv.


Najbolj brano