Trije namigi za zimske jedi s turistične kmetije Arkade

Če letopisi ne lažejo, bodo Cigojevi kmalu zaokrožili tretjo desetletnico delovanja turistične kmetije Arkade v Črničah v Vipavski dolini. Jordan in Silva se lahko upravičeno pohvalita, da sodita v generacijo, ki je orala ledino na področju turističnih kmetij. Začetki so bili nedvomno skromnejši od današnje ponudbe, ki ostaja zvesta načelu, da morata jedilnik in vinska karta temeljiti na doma pridelani zelenjavi, vzrejenih živalih in vinu iz domače kleti.

Avtorji receptov za bralce Primorskih novic (z leve): Jordan in Silva Cigoj ter Rok Rupnik Foto: Leo Caharija
Avtorji receptov za bralce Primorskih novic (z leve): Jordan in Silva Cigoj ter Rok Rupnik Foto: Leo Caharija

Maja in Miha Cigoj, hči in sin Silve in Jordana, ki sta ob odprtju lokala le s pomočjo pručke gledala čez pult, prevzemata danes vse odgovornejšo vlogo pri upravljanju posestva, v kar vključujeta tudi njuna partnerja: Rok Rupnik je okrepil kuhinjo, Darja Ovniček pa strežbo.

Večina hišnih receptov sicer še vedno nosi Jordanov pečat, s sladicami se rada ukvarja Silva, za Roka pa je največji izziv uvajanje sodobnejših prijemov pri termični obdelavi surovin in postavitvi jedi.

Sladkovodni kalamari

V hlevu za vasjo in na ograjenih površinah redijo predvsem govedo pasme angus in kar številno prašičjo čredo, v kateri izstopajo mangulice, ki na daleč spominjajo na ovce.

S pladnjem suhih mesnin se običajno začenja vsak postanek pod obokanimi Arkadami, ki se lahko nadaljuje z juho ali mineštro ter nato za krajši ali daljši čas zadrži pri mesnih jedeh. Jordan, poznan kot velik šaljivec, rad ponudi kot zapoznel pozdrav iz kuhinje, torej že med obroki, sladkovodne kalamare, kakor je poimenoval domiselno pripravljene cvrte trakce svinjskih uhljev. Sicer pa kuhinja sledi ritmu reje in zakola, zato ni vedno vse na voljo, le doma pečenega kruha ne zmanjka nikoli!

Klarnica, zelen in še marsikaj

Lokal lahko sprejme tudi večje skupine in Cigojevi z veseljem pripravijo vodene degustacije ter tematske pogostitve za zaključene družbe. Po pravici povedano pa že kar malo pogrešamo kulinarične prireditve, s katerimi so v prejšnjih letih vabili na odkrivanje užitnosti prašiča od rilčka do repa ali posebnosti mesa mangulice in kopunov, zdaj pa že nekaj let napovedujejo preigravanje jedilnikov z obiska tujih državnikov v nekdanji Jugoslaviji, ki jih je vestno zbral Jordanov stric Mirko, vodja strežbe med bivanji maršala Tita v Sloveniji.

Med Cigojevimi vini imata posebno mesto klarnica in malvazija, slednja tudi v macerirani izdaji, čeprav ne gre prezreti niti zelena, rebule, chardonnaya in zelenega sauvignona, med rdečimi pa merlota in cabernet sauvignona. Ljubitelje vina občasno razveselijo z nedegoržirano penino, k sladici pa ponudijo muškat pozne trgatve in malvazijo iz sušenega grozdja. Se hitro pozna, da je tu nekdanja vinska kraljica doma ..

V naslednjih treh tednih bomo predstavili recepte za jedi, ki jih v zimskih mesecih pripravljajo na turistični kmetiji Arkade, prispevali pa so jih Rok Rupnik ter Silva in Jordan Cigoj.


Najbolj brano