Štirje primorski šampioni v Radgoni

V Gornji Radgoni so sredi meseca ocenili vina v okviru jubilejnega, 60. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra. Skupno je bilo pred člani petih komisij 626 vzorcev vin 155 pridelovalcev iz petih držav. Ocenjevanje je vodil glavni enolog Vinakopra Boštjan Zidar.

Belokranjec Jožef Prus (desno) je spet najtrofejnejši vinar na 
radgonskem ocenjevanju.  Foto: Sašo Dravinec
Belokranjec Jožef Prus (desno) je spet najtrofejnejši vinar na radgonskem ocenjevanju.  Foto: Sašo Dravinec

Ocenjevanje vin v Gornji Radgoni ima dolgo tradicijo. Odprto državno ocenjevanje Vino Slovenija je potekalo že 48., ocenjevanje ekoloških vin pa je doživelo 12. izdajo. Včasih je bilo po državi več ocenjevanj vin, slovelo je ljubljansko, ki pa je zamrlo, zdaj ima prvenstvo radgonsko.

Najvišja ocena za Prusa

Časi se spreminjajo in številni vinarji svojega pridelka ne želijo izpostavljati klasičnim vinskim ocenjevanjem. Razlogi so različni, dejstvo pa je, da vin številnih vinarjev, ki svetlo svetijo na slovenskem vinskem nebu, v Gornjo Radgono ni. Po drugi strani pa so prisotne vse največje slovenske kleti in je visok tudi delež glede na vinogradniške površine sodelujočih vinarjev.

V tridnevnem ocenjevanju v štirih komisijah, v katerih so bili številni primorski strokovnjaki, na njihovem čelu pa ob predsedniku ocenjevanja Boštjanu Zidarju tudi Iztok Klenar, je bilo 626 vin, velika večina v odprtem državnem prvenstvu, v sekciji BIO pa le 27 vin. Zidar število vin ocenjuje kot spodbudno, zlasti zato, ker je organizatorjem uspelo pritegniti vinarje iz petih držav, ob slovenskih še avstrijske, hrvaške, makedonske in nemške.

Ocenjena vina so bila razdeljena kar v 35 slogovnih skupin v odprtem državnem prvenstvu in osem skupin v ekološki sekciji. Najvišje ocenjeno vino med vsemi je bil sauvignon suhi jagodni izbor 2001 Jožefa Prusa iz Krmačine v Beli krajini, ki bo na dan vinarjev, 23. avgusta, na sejmu Agra prejel posebno nagrado Stanka Čurina.

V najštevilčnejši kategoriji, med belimi mirnimi vini iz nearomatičnih sort, je šampionski naslov osvojil sivi pinot 2017 Gregorja Štembergerja iz Šentjerneja, kar je pomembno priznanje glede na to, da je bilo v tej konkurenci prek 140 vin.

Primorski rdeči šampioni

Od devetih šampionskih naslovovo so bili štirje za primorska vina in vinarje: Aleš Hrvatin (Vinales) iz Šmarij je dobil šampiona v kategoriji mirnih polsladkih vin aromatičnih sort z rumenim muškatom 2018, Klet Brda za merlot selekcija 2020 med rdečimi suhimi vini, mlajšimi od treh let in za cabernet sauvignon Bagueri 22018 med rdečimi suhimi vini, ki so starejša od treh let. V kategorijah teranov PTP, ki tvorijo poseben razred, pa je šampionski naslov osvojil teran PTP prestige 2018 sežanskega Vinakrasa.

Ob šampionskih naslovih so podelili tudi vrsto drugih odličij, med njimi 18 velikih zlatih medalj. V veliki večini so bile za predikatna vina, kar šest jih je osvojil Jožef Prus. Na Primorsko sta šli dve, za vitovsko grganjo La Marie 2018 sežanskega Vinakrasa in za chardonnay 2020 iz kleti Benčina iz Lož v Vipavski dolini.

Jubilejni, že 60. sejem AGRA

Jubiljeni mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra bo na sejmišču v Gornji Radgoni potekal med 20. in 25. avgustom. Gostujoči partner bo Japonska, vsak dan pa bo sestavni del sejemskega utripa tudi bogat strokovni program, tako glede novih kmetijskih praks, pomanjkljivosti in priložnosti v sektorju, skupne kmetijske politike za prihodnje obdobje in nasploh o številnih aktualnih temah. V torek bo, kot rečeno, na vrsti dan za vinarje s podelitvijo priznanj, podelitve iz številnih ocenjevanj kakovosti pa se bodo vrstile vse sejemske dni.


Najbolj brano