Špargljeva kremna juha
šop špargljev
svinjska mast
sirotka
sol, poper
kisla /sladka smetana
Na svinjski masti prepražimo na centimeter narezane gojene zelene šparglje, brez mehkih vršičkov. Lahko seveda uporabimo tudi divje šparglje. Nato jih zalijemo z mešanico vode in sirotke ter kuhamo 15 minut. Še vroče zmešamo v električnem mešalniku in vrnemo v lonec, dodamo še vršičke in kuhamo le nekaj minut, da vršički ohranijo obliko. Na krožniku lahko postrežemo še z žlico kisle smetane in/ali popečenim kruhom.
Špargljem ne pravijo kar tako kraljevska zelenjava. Vsebujejo namreč veliko rudnin in vitaminov ter zdravilnih učinkovin. Med rudninami je v špargljih razmeroma redek molibden, sestavina vseh encimov, ki so odgovorni za razstrupljanje in razkisanje telesa.
Recept je iz knjige Marije Merljak Mladost v telesu - srce in krvni obtok.