Solkanski regut je cvet v gumbnici goriških okusov

Sezona vrtnici podobnega solkanskega reguta ne sledi človeškemu koledarju in željam, ampak vremenu. Letošnja se šele začenja, saj je bila jesen predolgo topla in deževna, ta dobrota s polj nad Sočo pa potrebuje mraz za začetek preobrazbe.

 Foto: Toni Gomišček
Foto: Toni Gomišček

NOVA GORICA > Matej Vodan iz Ošterije Žogica se sicer pohvali, da je že decembra sestavljal solatne krožnike s hrustljavo “zelenjavo” kardinalsko rdeče barve, zdaj pa izpopolnjuje recepte za celovit morski in mesni jedilniki z bledenim radičem kot protagonistom.

Med novostmi bo solkanska “zažgana krema” (crème brûlée), sicer pa se na večjo ponudbo domačega zimskega radiča v naslednjih dneh pripravlja kar osem gostiln in restavracij, ki so se vključile v pobudo TZ-TIC Nova Gorica GoGourmet, namenjene vrednotenju in vključevanju tipičnih goriških sestavin na sezonsko obarvane jedilnike.

Vodja projekta Dejana Baša napoveduje tudi prihod novinarjev, ki jih zanima sam način pridelave te goriške in predvsem solkanske delikatese. Na fotografiji Klara Jug čisti radič, pridelan na Dragah, zadnji zaplati orne zemlje ob bohinjski železnici v Solkanu.


Najbolj brano