Slovenska oljčna olja pometla s konkurenco

Minuli konec tedna je v Krasici, nedaleč od Buj, potekalo že 22. tekmovanje v ocenjevanju vzorcev oljčnih olj Oleum Olivarum. Med več kot 200 oddanimi vzorci so se najbolje odrezala ekstra deviška oljčna olja iz slovenske Istre.

Največ točk je osvojilo olje mešanih sort Histria koprskega oljkarja 
Sandija Jermana iz Bošamarina, naziva vicešampiona pa se je 
razveselil Janko Bočaj iz Bočajev pri Truškah.
Največ točk je osvojilo olje mešanih sort Histria koprskega oljkarja Sandija Jermana iz Bošamarina, naziva vicešampiona pa se je razveselil Janko Bočaj iz Bočajev pri Truškah. 

BUJE > Največ točk je osvojilo olje mešanih sort Histria koprskega oljkarja Sandija Jermana iz Bošamarina, naziva vicešampiona pa se je razveselil Janko Bočaj iz Bočajev pri Truškah, čigar olju se je prvo mesto izmuznilo za zgolj tri stotinke točke. Na četrto mesto pa se je uvrstilo olje Danjela Sabadina iz Marezig.

Vsa tri olja so bila pridelana v oljarni Babič v Babičih. Za Jermana, ki ima oljčnike tako pri nas kot v hrvaški Istri, je “Istra ena sama”, zato je svojemu olju tudi dal ime Histria. Poleg tega, pravi, ni pristaš čistih olj, denimo zgolj belice, ki je za mnoge preveč ostrega in pikantnega okusa, ampak je bolj naklonjen mešanici avtohtonih sort. “Olje naj bo balansirano, za vse okuse,” zmagovalno kombinacijo razkriva Jerman, ki se je tudi lani v Krasici uvrstil med deset najboljših.

Tekmovanj se - razen v bližnji okolici - sicer ne udeležuje, saj, kot pravi, nima kaj dosti časa. Z oljkami se namreč ukvarja zgolj ljubiteljsko. “Če delaš nekaj z ljubeznijo in znanjem, rezultati ne morejo izostati,” je prepričan letošnji vicešampion Janko Bočaj, ki je pred sedmimi leti z zmago v Krasici utrl pot slovenskim oljkarjem.


Najbolj brano