Recept: pečen zajec z drobnjakovimi štruklji in hruško

pečen zajec z drobnjakovimi štruklji in hruško Foto: Leo Caharija
pečen zajec z drobnjakovimi štruklji in hruško Foto: Leo Caharija

Sestavine

- 4 zajčja stegna s kostjo

- čebula, korenček, por, peteršilj

- žajbelj, sol, poper, olje,

- maslo

- 1 dl belega vina

- zajčji fond ali juha

- pol kg krompirja

- 20 dag moke

- maslo, sol, jajce

- 2 žlici skute

- krušne drobtine

- drobnjak

- dve hruški

- rožmarin, oljčno olje

Priprava

Zajca solimo, popramo in opečemo na vročem olju. Dodamo na kocke narezana čebulo in korenje ter por in peteršilj. Dodamo še dve žlici masla, da se čebula in zelenjava lepše zapečejo. Ko je čebula zlato rumena, damo v kozico še nekaj listov žajblja. Vse skupaj nato zalijemo z vinom in zajčjim fondom. Zajca prestavimo v pekač in pečemo v pečici na 160 stopinjah Celzija približno pol ure. Na koncu omako po potrebi še zgostimo s škrobom in dosolimo.

Za štrukelj krompir olupimo, skuhamo in pretlačimo. Dodamo mu maslo, jajce, sol in skuto. Dobro premešamo. Primešamo moko in zamesimo krompirjevo testo. Testa zvaljamo na pol centimetra debelo, ga premažemo z drobtinami, prepraženimi na maslu in potresemo z narezanim drobnjakom. Zavijemo v štrukelj, položimo na prtiček, zavijemo in zvežemo z nitjo. Kuhamo 20 do 25 minut v vreli vodi.

Hruške prepolovimo, premažemo z oljčnim oljem in potresemo s svežim rožmarinom. Pečemo jih do mehkega v pečici pri 180 stopinjah Celzija.

*

Recept so pripravili kuharski mojstri iz restavracije hotela Kendov dvorec Relais&Chateaux v Spodnji Idriji.


Najbolj brano