[recept] Kakijeva pita

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

Krhko testo:

300 g gladke moke

200 g masla

100 g sladkorja

1 ščepec soli

Nadev:

600 g zrelih kakijev

80 g sladkorja

2 vrečki vanilinega sladkorja

100 g drobtin

75 g ostre moke

Priprava

Zmehčano maslo in sladkor na hitro stepemo. Moko in sol presejemo, zmešamo in stresemo na masleno mešanico ter s stepanjem sestavine povežemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kepo, ovijemo v prozorno folijo in položimo v hladilnik za najmanj 30 minut.

Kakije olupimo in narežemo na koščke. Damo jih v večjo skledo in jim primešamo sladkor, vanilin sladkor, drobtine ter ostro moko.

Testo razvaljamo na debelino 5 mm. Pekač za pito namastimo in vanj položimo testo, ki ga dobro pritisnemo ob dno in stene pekača. Odvečno testo obrežemo in ga ponovno zgnetemo ter iz njega naredimo dolge svaljke, iz katerih bomo sestavili mrežo. V pekač nato nadevamo kakijev nadev, ga poravnamo in pokrijemo z mrežo iz preostalega testa. Pečemo pri 180 stopinjah Celzija približno 35 minut.


Najbolj brano