Recept: Juha za zdrav želodec

Vzamemo približno enake količine krompirja, korenja (rdeče in oranžno) svežega zelja in bučk. Vse to prepražimo na kuhanem maslu ali svinjski masti, prilijemo vodo in skuhamo. Solimo in dodamo ščepec mlete kumine. Ko je kuhano, zmešamo v mešalniku v kremno juho in ponudimo na krožniku še s koščkom nepasteriziranega surovega masla. Jemo jo 5 dni zaporedoma, vsak dan po en krožnik ali skodelico.

 Foto: Ivan Merljak
Foto: Ivan Merljak

Vse sestavine v tej juhi pomagajo želodcu. Krompir uravnava kislino v želodcu, karotenoidi iz korenčka pa so osnova za nastajanje vitamina A, ki izboljšuje sluznico želodca. Za pretvorbo karotenoidov v vitamin A pa potrebujemo cink, ki ga najdemo v bučkah. Sveže zelje preprečuje razrast bakterije Helicobacter Pylori, ki je tudi pogost vzrok za težave.


Najbolj brano