RECEPT: Jabolčna kremna juha z lisičkami
Kulinarika
21. 10. 2018, 09.29
, posodobljeno: 06. 07. 2019, 23.53
Foto: Toni Gomišček
Kremna juha:
- 20 g masla
- žlica oljčnega olja
- 150 g čebule
- 3 stroki česna
- 500 g krompirja
- 200 g jabolk
- 4 dl zelenjavne juhe
- sol, poper
Lisičke:
- 800 g lisičk
- strok česna
- 30 g masla
- oljčno olje
- peteršilj
Priprava:
Za kremno juho v večji posodi popražimo na tanko narezano čebulo. Dodamo sesekljan česen, narezan krompir, olupljeno in razrezano jabolko ter vse skupaj pražimo nekaj minut. Zalijemo z zelenjavno juho ter kuhamo do mehkega. Zmiksamo.
Lisičke pripravimo tako, da v ponvi na maslu in oljčnem olju popražimo sesekljan česen, dodamo lisičke in jih na močnem ognju pražimo največ pet minut. Pred koncem jim dodamo sesekljan peteršilj.
Postrežemo v jušni skledi. Najprej nalijemo juho, lisičke razporedimo na vrh. Pokapljamo z ekstra deviškim oljčnim oljem.
Recept je pripravil Simo Komel iz Gostilne Kobjeglava. Primeren je tudi za vegane.