Recept: file orade s česnovo omako na bučnem pireju

File orade s česnovo omako na bučnem pireju po receptu Ivice Evačića - Iveka, glavnega kuharja v restavraciji Hotela Marina v Izoli.

jaka jeraša Foto: Jaka Jeraša
jaka jeraša Foto: Jaka Jeraša

Sestavine za 4 osebe:

- dve večji (700 g) ali štiri manjše, porcijske orade

- bučni pire: 200 g moškatne buče, 200 g krompirja, korenček, malo zelene, čebula, 50 g masla, oljčno olje, sol, poper, malo karija,

šopek mikro zelenjave (zeleni česen) za okrasitev

- česnova krema: glavica česna, pol suhega paradižnika, štiri kapre, pol koromača, oljčno olje, sol, poper, malo belega vina, malo ribje osnove, nekaj lističev sveže bazilike

Priprava:

Orade sfiliramo. Iz kosti in jušne zelenjave skuhamo ribjo osnovo. Pripravimo bučni pire: prepražimo čebulo, na njej podušimo ostalo zelenjavo in z mikserjem naredimo pire. V ponvi popečemo fileje orad. Damo jih na toplo, nato pa v isti ponvi pripravimo česnovo omako. Zanjo prepražimo najprej česen, potem paradižnik, kapre, koromač, dodamo baziliko, zalijemo z belim vinom in jušno osnovo ter dušimo dobrih deset minut. Ko je omaka pokuhana, jo po okusu začinimo, zmiksamo in prelijemo po oradi ki smo jo pred tem položili na bučni pire. Na koncu jed obogatimo še z oljčnim oljem in zelenim mikro česnom. Dober tek!


Najbolj brano