Rebulovi so penino najprej potopili v štirno, potem pa še v morje

Pri Strunjanu so pred kratkim z dna morja dvignili 220 steklenic vina, ki so jih potopili že skoraj davnega 14. aprila 2017. Dušan Rebula se je po zgledu nekaterih vinarjev odločil, da poskusi še z zorenjem penine v morju.

Roman (levo)  in Dušan Rebula sta nazdravila z vinom, ki je več kot štiri leta zorelo na  morskem dnu pred Strunjanom.
Roman (levo) in Dušan Rebula sta nazdravila z vinom, ki je več kot štiri leta zorelo na morskem dnu pred Strunjanom. 

Spomladi 2017 je nekaj steklenic peneče malvazije Dušan Rebula potopil v štirno pri hiši v domači Brestovici, najnižje ležeči kraški vasi med Gorjanskim in Devinom. “Sem si rekel, da vidim, kako se bo vino obnašalo. Potem sem prišel še na misel, da bi lahko steklenice potopil tudi v morje,” se spominja. Načrtoval je, da bodo na globini prek 20 metrov pred Strunjanom steklenice peneče malvazije letnika 2015 potopljene kakšni dve leti, pa je korona ta čas podvojila.

Pred dnevi so jih dvignili. “Nobena steklenica se ni razbila,” je zadovoljen Rebula. Navdušen je, kako so se morski organizmi zarasli na steklenice. “Ampak na tistih, ki so bile skupaj v boksu, jih pa ni,” ugotavlja. Zdaj se steklenice sušijo, da se poleže tudi vonj po morju, potem jih bodo ustrezno obdelali in vino v njih degoržirali. “Zadovoljen sem, kako je zorelo,” pravi Rebula. Računa, da bo nekaj steklenic šlo v ZDA, malvazijo iz morja čakajo tudi na Češkem. Rebula načrtuje, da bo podvig ponovil, a vina na dnu morja ne bo pustil štiri leta. V slovenskem morju že več kot desetletje vino zori briški vinar in gostinec Igor Tomažič, Ščurkovi so svoje vino potopili v Blejsko jezero, pod mostom med Radgonama potapljajo radgonsko penino. Pri Zadru ima Marko Dušević pravcato vinoteko pod morjem. Vsaka steklenica z dna morja je unikatna in zato izvrstno darilo.


Najbolj brano