Poslastica bo rekordna špargljeva rulada

Med 27. in 29. majem, v času zorenja špargljev, v občini Miren-Kostanjevica pripravljajo praznik v čast tej kraljevski vrtnini. Letos bo še posebej bogat, saj praznujejo 5o let 'špargljeve povorke'. Največja atrakcija bo rulada iz špargljev, ki se bo potegovala za vpis v Guinessovo knjigo rekordov.

  Zanimanje za jedi iz špargljev se iz leta v leto povečuje, pravijo 
lokalni  gostinci.  Foto: Alenka Ožbot
Zanimanje za jedi iz špargljev se iz leta v leto povečuje, pravijo lokalni gostinci.  Foto: Alenka Ožbot

Pridelava špargljev ima v občini dolgo tradicijo, predvsem v nižinskem delu, kjer zaradi idealne klime od nekdaj dobro uspevajo. Najbolj so poznani tisti iz Orehovelj, kjer že pol stoletja, z občasnimi prekinitvami, to vrtnino počastijo s praznikom. Gonilna sila so domačini, povezani v TŠD Orehovlje. Včasih je bil enodneven, v zadnjih letih pa so ga ob podpori občine oziroma njenega zavoda Turizem Miren-Kras razširili na tridnevno dogajanje. Še vedno pa sloni na prostovoljstvu.

V orehovskem športnem parku Java bodo šparglji v ospredju na prazniku med 27. in 29. majem, medtem pa je to zdravilno vrtnino moč kupiti pri pridelovalcih ali jo okusiti pri 12 gostincih iz širšega območja, ki bodo do sredine junija ponujali kreativne krožnike z jedmi iz kraljevske vrtnine. Več salonov za nego telesa bo v svoje spomladanske programe pomlajevanja vključilo šparglje, za avanturistične gurmane pa pripravljajo v četrtek, 26. maja, večerjo na skrivni lokaciji Goriškega Krasa, ki jo bo vodil Tomaž Sršen.

Kulinarični petek se bo v Javi začel 27. maja ob 17.30 (vstopnina je osem evrov) z okroglo mizo o pozitivnih vplivih špargljev na telo. Vodile jo bodo naturopatinja Erika Brajnik, prehranska strokovnjakinja Marija Merljak in Nataša Kodermac, ki se ukvarja bioresonanco. Gostje bodo lahko okušali spajanje špargljevih jedi z avtohtonimi vini, siri, zelišči, oljčnimi olji, čokolado in krškopoljskim pršutom. Podelili bodo še priznanja za najboljša vina Miren Krasa letnik 2021, zvečer pa bo zabava s skupino Primavera in dalmatinsko klapo Šufit.

Sobota, 28. maja, bo tradicionalno športno obarvana. Ob 15. uri se bosta v Javi začela otroški špargljev živ žav z Ivano Šolc in kolesarski izlet, na špargljev detox pohod z noto čuječnosti pa bodo pohodniki krenili ob 9. uri (startnina je deset evrov).

Vrhunec praznika bo nedeljska povorka vozov Šparga z njive na krožnik, ki se bo začela ob 15. uri, vstop je prost. Društvo žena Miren-Orehovlje pripravlja največjo špargljevo rulado na svetu, v dolžino naj bi merila več kot sedem metrov. Atrakcija bodo tudi starodobniki, ob pevskih in drugih nastopih bodo podelili še priznanja ob 35-letnici TŠD Orehovlje. Zvečer bo zabava s skupino Malibu. Seveda bodo v nedeljo ponujali tudi tradicionalne jedi iz špargljev.


Najbolj brano