Po dveh letih se vračajo Okusi Vipavske

Več kot 40 vipavskih vinarjev se bo predstavljalo na letošnjem, že 14. festivalu Okusi Vipavske, ki se po dveh letih covidnega premora 5. in 6. junija vrača na Dvorec Zemono. Obiskovalcem bo na voljo več kot 150 različnih vin, za festivalske jedi pa bo poskrbel Tomaž Kavčič z ekipo gostilne Pri Lojzetu.

Festival Okusi Vipavske je veliko prispeval k prepoznavnosti Vipavske doline, bogate 
z vinom in kulinariko. Foto: Leo Caharija
Festival Okusi Vipavske je veliko prispeval k prepoznavnosti Vipavske doline, bogate z vinom in kulinariko. Foto: Leo Caharija

Že v petek, 6. maja, se je kot uvod v festival začel kulinarični mesec Okusi Vipavske, v okviru katerega sodeluje 16 gostiln in restavracij z območja Vipavske doline in širšega novogoriškega okoliša. V vsaki od njih je možno okusiti dva različna menija, katerih cene gredo od 8,5 evra do 100 evrov.

V letošnji izvedbi kulinaričnega meseca, ki je bil prvič organiziran leta 2015, sodelujejo Restavracija Grad Kromberk, Turistična kmetija Arkade, Gostilna Podfarovž, Vinski bar in vinoteka Faladur, Gostilna Tratnik, Gostilna picerija Anja, Ošterija Žogica, Majerija, Gostilna Pri Lojzetu, Dam restavracija in vinski bar, Gostilna pri izviru Hublja, Turistična kmetija Saksida, Gostilna Theodosius, Penzion Sinji vrh, Gostilna Termika in Gostilna Sivi Čaven.

“V veliko zadovoljstvo mi je, da se je priključilo veliko mladih vinarjev, kar je bil tudi eden od namenov Okusov Vipavske. Da nadaljujejo s tradicijo, ki je bila vedno bogata.”

Primož LavrenčičPosestvo Burja

Velik kamen v mozaiku prepoznavnosti destinacije

Mesec kulinaričnih dobrot in presežkov gostincev iz lokalnega okolja se bo zaključil s festivalom Okusi Vipavske na Dvorcu Zemono. Vinsko dogajanje festivala bo spremljala tudi vipavska tržnica s ponudbo lokalnih pridelkov in izdelkov. “Mislim, da je festival prispeval velik kamen v mozaik prepoznavnosti Vipavske doline kot destinacije, ki je bogata s kulinariko in vinsko ponudbo,” je povedala Brigita Habjan Štolfa, direktorica Regijske razvojen agencije ROD Ajdovščina, ki skupaj z vinarji organizira dogodek.

Festival, ki velja za osrednji turistični promocijski dogodek Vipavske doline na področju vina in kulinarike, bo letos doživel že svojo 14. izvedbo. Poleg vin več kot 40 vinarjev - vsak bo lahko s seboj prinesel štiri vzorce - bo za 70 evrov, kolikor bo vstopnina, mogoče poskusiti festivalske jedi, ki jih bo pripravljal priznani kuharski mojster Tomaž Kavčič z ekipo Gostilne Pri Lojzetu. Na festivalu bo v organizaciji Fakultete za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici potekala tudi delavnica, na kateri bodo predstavili značilnosti oziroma tipičnosti vin sorte zelen.

Predstavitev tradicije, ki je bila vedno bogata

V ponedeljek, 6. junija, bo na sporedu poslovni del festivala, kar je letošnja novost. Dogodek zaprtega tipa bo kot nekakšna poslovna borza na področju vina in kulinarike namenjen gostincem, hotelirjem, distributerjem in turističnim agencijam.

“Ta festival je dogodek, na katerem povemo, kaj smo Vipavci. Pa še kulinarika je zraven. Vsi vemo, da Vipavska dolina med vinskimi regijami, kar se kulinarike tiče, izstopa,” je povedal Edvard Svetlik (Klet Svetlik)iz vasi Kamnje, ki se bo na festivalu predstavil s svojimi rebulami.

Da gre za odprto okno v svet, najprej širše po Sloveniji, potem pa tudi čez mejo, je pojasnil Martin Krapež (Vina Krapež) z Vrhpolja pri Vipavi. “Pomembno je, da se lahko predstaviš v lastnem kraju, kjer lahko obiskovalci začutijo to naše območje, kjer raste trta in kjer kot vinarji delamo vina,” je še dodal.

“V veliko zadovoljstvo mi je, da se je priključilo veliko mladih vinarjev, kar je bil tudi eden od namenov Okusov Vipavske. Da nadaljujejo s tradicijo, ki je bila vedno bogata,” je povedal Primož Lavrenčič (Posestvo Burja) iz Orehovice, ki je bil tudi eden od pobudnikov festivala.


Najbolj brano