Pečena riba z zelenjavno prilogo

 Foto: Ivan Merljak
Foto: Ivan Merljak

sveža riba

sol

česen

rožmarin

limona

oljčno olje

Ribo (orada, skuša, zobatec, losos, brancin ipd.) očistimo, posušimo, solimo in napolnimo s česnom, vejico rožmarina, rezino limone. Premažemo z oljčnim oljem po celotni površini in tako ribo mariniramo v hladilniku kakšno uro. Nato jo spečemo na žaru. Za prilogo lahko ponudimo pirino solato z zelenjavo (na fotografiji) ali pripravimo krompirjev pire z oljčnim oljem in kislo smetano, temu pa dodamo skuhano zeleno, nato pa potresemo z drobnjakom. Za popolno kosilo pa še skleda paradižnikove solate z baziliko.

Dobro je vedeti, da so tako sardele in druge plave ribe kot tudi sladkovodne postrvi zelo zdrava in varovalna hrana pred mnogimi boleznimi, zlasti še pred srčno žilnimi, med njimi - pred kapjo. Imajo namreč take maščobne kisline omega 3, ki imajo mnoge blagodejne učinke: preprečujejo kopičenje in sprijemanje trombocitov in znižujejo učinek beljakovine fibrinogen, ki pospešuje strjevanje krvi ter izboljšujejo pretočnost krvi; povečujejo prožnost krvnih žil ter vzdržujejo nenehno prožnost in voljnost celičnih membran; zmanjšujejo in popravljajo škodo prostih radikalov na celicah; znižujejo raven trigliceridov in dvigujejo raven varovalnega holesterola HDL; znižujejo krvni tlak.

Recept je iz knjige Marije Merljak Mladost v telesu - srce in krvni obtok.


Najbolj brano