Paradižnikova solata z baziliko in mocarelo

Oprane in očiščene paradižnike narežemo na koščke za solato. V skledi na paradižnike nadrobimo mocarelo in potresemo z natrganimi listki sveže bazilike, solimo in po želji popramo, dodamo oljčno olje, malo orehovih jedrc in limonin sok. Lahko pa naredimo bogatejšo polivko iz česna, čebule, bazilike, timijana, kisle smetane, limoninega soka, oljčnega olja, orehovih jedrc, soli in popra. Za boljše uravnoteženje antioksidantov dodamo še koščke raznobarvne paprike.

 Foto: Ivan Merljak
Foto: Ivan Merljak

Med vitamini v paradižniku je veliko provitamina A (betakarotena) ter vitamina E in C. Nekaj je tudi vitaminov skupine B. Naravnost odlični so zaščitni flavonoidi in karotenoidi z likopenom na čelu. Prav likopen daje paradižniku značilno rdečo barvo in je tudi izvrstna zaščita za srce. Za vse karotenoide velja, da se s toplotno obdelavo ne uničijo. Prav nasprotno: s segrevanjem (kuhanjem in praženjem) se poveča njihova absorbcija. Ker so topni samo v maščobah, z dodatkom maščobe pri pripravi jedi z njimi dosežemo največji izkoristek. Zaradi vitamina A in likopena je paradižnik priporočljiv pri očesnih težavah. Zaradi vseh snovi pa je paradižnik zelo dober za alkaliziranje krvi, preprečuje zlepljenje rdečih krvničk, krepi izločanje želodčnega soka in delovanje trebušne slinavke, zato koristi vsem, ki slabo prebavljajo beljakovinsko in mastno hrano. Zaradi odličnega razmerja med natrijem in kalijem pomaga zniževati krvni tlak, uravnava črevesje in blaži težave s hemoroidi. Sadne kisline spodbujajo delovanje notranjih organov, zato je izkoristek hranil boljši.


Najbolj brano