Oslavje in rebula

Sobota in nedelja bosta v Gorici in na Oslavju v znamenju oranžne rebule. Tamkajšnje združenje pridelovalcev namreč prireja peto tradicionalno srečanje Ribolliamo za ovrednotenje Oslavja, pridelovalcev in rebule.

Akterji dokumentarca Call it Amber (z leve): vinar Saša Radikon, publicist Simon J. 
Woolf in režiser Andraž Fištravec.
Akterji dokumentarca Call it Amber (z leve): vinar Saša Radikon, publicist Simon J. Woolf in režiser Andraž Fištravec. 

Sedem pridelovalcev rebule z Oslavja pri Gorici je znanih daleč naokrog. Gre za slovenske vinarje Daria Prinčiča, La Castellado (Bensa), Primosica, Fiegla, Gravnerja, Radikona in Il Carpina (Sosol), ki so se zavezali pridelavi maceriranih belih vin s čim manj intervencijami. Jožko Gravner v prvi vrsti ter že pokojni Stanko Radikon in Dario Prinčič, so bili pionirji renesanse tradicionalne predelave z daljšim stikom jagodnih kožic z moštom in s čim manj vinarjevimi intervencijami, ki je osvojila publiko po vsem svetu in dobila številne posnemovalce v vse vplivnejšem gibanju sonaravno pridelanih vin.

V domači vasi so se vinarji dogovorili, da bodo v vseh kleteh pridelovali rebulo kot nekoč. Odločili so se za skupni nastop, se povezali v združenje in ime svoje vasi ter sloves rebule še aktivneje ponesli po svetu.

Ribolliamo je vsakoletna prireditev, ki je tokrat odprta za širšo javnost. Jutri ob 16.30 v goriškem Kinemaxu na Travniku prirejajo strokovno srečanje o Oslavju in rebuli. Moderator bo Fabio Giovedoni, urednik vodnika Slow Wine, med drugimi pa bodo sodelovali someljeja Maria Ogl (Hiša Franko, Kobarid) in Michele Paiano (Al Cacciatore, Krmin), avtor knjige Amber Revolution Simon J. Woolf, režiser Matteo Oleotto, Silvio Barbero, namestnik direktorja gibanja Slow Food in drugi.

Pogovoru bo, prav tako v Kinemaxu, sledila projekcija filma o nastanku in renesansi pridelave oranžnih vin Call it Amber režiserja Andraža Fištravca, ki je svetovno premiero doživel konec aprila ob robu izolskega Orange Wine Festivala v Kopru, prav na Oslavju pa so bili posneti ključni kadri nadvse zanimivega in poučnega dokumentarca. Filmu bo sledila degustacija oslavskih vin v družbi pridelovalcev in zakuska, ki jo bodo pripravili v goriškem Rosenbaru.

V nedeljo ob 9.30 na Oslavju prirejajo pohod mimo oranžnih klopi na razglednih točkah v vinogradih. Pohod se bo začel pri kostnici, potekal pa bo v spremstvu pisateljev Luigija Naccija in Pietra Spirita. Zaključek pohoda bo pri obelisku štirim generalom nekoliko višje v vasi, kjer bodo naprodaj tudi knjige, izkupiček bo namenjen združenju slepih in slabovidnih.

“Zamislili smo si simpozij, ki nudi širši javnosti možnost, da spozna macerirana vina z drugih vidikov, ne samo s tehničnega. Letošnji Ribolliamo se je tudi fizično premaknil proti Gorici, okrepili smo sodelovanje z mestom, saj je Oslavje navsezadnje del goriške občine. Promocija pa je poleg vina namenjena tudi prostoru, v katerem pridelujemo vino,” je o prireditvi povedal Martin Figelj, predsednik združenja pridelovalcev rebule z Oslavja.

Organizatorji naprošajo za registracijo udeležbe po mailu visit@ribolladioslavia.it, prispevek bo 25 evrov, za študente je vstop prost..


Najbolj brano