Najboljši šalam je izdelal Lucijan Cenčič

Rasti Fakuč, dolgoletni trgovec v Kromberku, zdaj pa nabavni referent in še kaj pri sinu Urošu Fakuču v hotelu in predvsem restavraciji Dam z michelinovo zvezdico, že dolga leta okrog Jožefovega povabi prijatelje, da se pomerijo, kdo je izdelal najboljšo salamo oziroma šalam, kot ji pravijo na Goriškem.

 Foto: Sašo Dravinec
Foto: Sašo Dravinec

V Kromberku je bilo na ocenjevalni mizi kar 25 izdelkov, ki morajo biti izdelani izključno iz svinjine, razen soli, popra in česnovega vina jim ne sme biti dodajanega kaj drugega in ne smejo biti dimljeni. Šalam torej, kot ga poznajo na Krasu, v Vipavski dolini, na Goriškem, v Brdih in ponekod v Brkinih. V komisiji, ki je ocenjevala, so bili somelje Davorin Škarabot, eden od najbolj zagnanih v društvu Sommelier Slovenije, kardiolog dr. Matjaž Klemenc, poznavalec in ljubitelj domačih mesnin ter živilski tehnolog Cvetko Dominko. Prehodni pokal za najboljši šalam je osvojil dr. Lucijan Cenčič iz Šempetra, sicer zaposlen na kmetijskem ministrstvu, drugo mesto je šlo večkratnemu zmagovalcu, enemu najbolj priznanih izdelovalcev Vinku Cernatiču s kmetije Pri Rjavčevih v Šempasu, tretje pa Jordanu Mozetiču iz Kromberka, ki deluje na področju gradbeništva. S kakovostjo šalamov so bili vsi gostje Rastija Fakuča zelo zadovoljni, seveda pa ni manjkalo niti drugih dobrot. Na fotografiji z leve: Vinko Cernatič, Lucijan Cenčič in Jordan Mozetič.


Najbolj brano