Na idrijske žlikrofe v park Mejca

Konec avgusta je vselej čas za zanimive gastronomske prireditve. Počitnice se iztekajo, vreme je še poletno, dnevi pa sicer krajši a še vedno dolgi. Jutri bo spet oživela Idrija na priljubljenem Prazniku idrijskih žlikrofov, že nocoj pa bo živahno v Vipavskem Križu.

V idriji bo jutri spet dan za idrijske žlikrofe. Foto: Saša Dragoš
V idriji bo jutri spet dan za idrijske žlikrofe. Foto: Saša Dragoš

Srednjeveški Vipavski Križ je letos že gostil uspeli Festival vina zelen, danes med 17. in 22. uro pa bodo v obzidanem mestecu pripravili Festival vipavskih vin. Vinarji bodo vina predstavili po gasah, ponujali bodo tudi sušene mesnine in sire, tople jedi pa pet ponudnikov. Ob 18. uri bo voden ogled Vipavskega Križa, uro kasneje pa kulturni program z MPZ Janez Svetokriški in Folklornim društvom Vipava. Slovenski someljejski prvak Valentin Bufolin bo predstavil festival in vipavsko rastišče ter tamkajšnja vina. Iz vasi Cesta bo organiziran prevoz do obzidja. Vstopnice so po 40 evrov.

Tradicionalno in inovativno

Na Prazniku idrijskih žlikrofov v Idriji se je lani zbralo več tisoč ljudi, verjetno bo jutri v parku Mejca zelo podobno. Začelo se bo že ob 10. uri, opoldne bo mimohod godbenih orkestrov iz Hrastnika in Idrije. Ves čas bodo na voljo žlikrofi, bodisi na tradicionalen način bodisi inovativno izdelani in postreženi, vključno z veganskimi, vegetarijanskimi in še kakšnimi. Tradicionalna rudarska jed, poudarjajo organizatorji, na svojem prazniku vsakič dobi nov obraz. Žlikrofe, druge “ulične” knapovske ter inovativne jedi bo ponujala vrsta ponudnikov, posladkati se bo mogoče na sladkem otoku, na voljo bodo tudi kraft piva in vino ter seveda druge pijače.

Idrijski žlikrofi

Idrijski žlikrofi so zaščiteni kot Zajamčena tradicionalna posebnost. Oznaka je zagotovilo, da so proizvedeni po tradicionalni recepturi in na tradicionalen način v skladu s proizvodno specifikacijo. Nacionalno zaščito so prejeli že v letu 2002, evropsko pa januarja leta 2010. Certifikat za izdelavo idrijskih žlikrofov ima Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi, ki s pomočjo Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije vodi in spremlja postopke za njegovo vzdrževanje. Trenutno je šest certificiranih izdelovalcev idrijskih žlikrofov: Eniko, Kos, Florjančič, Žigon, Irma Grošelj in Hotel Jožef.

Na tržnici bodo ponujali izdelke z blagovno znamko Idrija Izbrano, ob 14. uri pa bo na sporedu razglasitev rezultatov tekmovanja lovskih družin v kuhanju divjačinske bakalce za priznanje Jagerchef 2022. Popoldan bodo prireditve za otroke, zvečer pa bosta na odru kantavtor Salvator Sato in Ante Upedanten banda.

Brda v fokusu mednarodne javnosti

V sredo bodo v Brdih znova utrjevali podobo in ugled rebule. Na sporedu bo peta izvedba mojstrske degustacije Brda - Home of Rebula, ki je sicer namenjena vabljeni strokovni publiki, a igra zelo pomembno vlogo pri promociji Brd in njihove vinske podobe. V Brdih bo spet veliko inozemnih novinarjev in vinskih trgovcev, v Vili Vipolže pa jim bosta somelje Gašper Čarman in strokovnjakinja Caroline Gilby skupaj z vinarji predstavila rebule neformalnega združenja iz kleti Marjan Simčič, Edi Simčič, Dolfo, Ferdinand, Ščurek, Klet Brda, Zanut, Moro, Medot, Erzetič in Kristian Keber iz Slovenije ter Gradis'ciutta in Jermann iz Italije.

Gastronomski poznopoletni vrhunec pa bo letošnja razglasitev michelinovih zvezdic in priporočil, ki bo 8. septembra v Ljubljani.


Najbolj brano