Mladi vinar Slovenije je Bric Jakob Bizjak

V devetem letnem natečaju Mladi vinar 2021, ki ga je, podobno kot leto prej, krojila epidemija, so med 27 vinarji za vinarja leta izbrali Jakoba Bizjaka iz Brestja v Brdih. Komisijo je prepričal s chardonnayem letnika 2020. Bizjak si je prislužil promocijsko podporo in mesto na policah v vseh Lidlovih prodajalnah v državi.

Mladi vinar Slovenije 2021 je postal Jakob Bizjak iz Brestja (levo), 
med finalisti je bil tudi njegov brat Gregor. Foto: Leo Caharija
Mladi vinar Slovenije 2021 je postal Jakob Bizjak iz Brestja (levo), med finalisti je bil tudi njegov brat Gregor. Foto: Leo Caharija

Namesto pred dnevi na svečani večerji pri Strelcu na Ljubljanskem gradu, so Mladega vinarja Slovenije za leto 2021 razglasili včeraj dopoldan prek spleta. Naziv ostaja v Brdih, a gre na drugi konec: od Andreja Erzetiča iz Višnjevika k Jakobu Bizjaku v Brestje.

Šampionski chardonnay

Jakob Bizjak je mlad vinogradnik z uveljavljajoče se vinogradniško-sadjarske kmetije v Brestju pod Sabotinom. Z bratom Gregorjem ter staršema Patricijo in Vojkom skrbijo za 17 hektarjev nasadov. V večini gre za vinograde, štirje hektarji so sadovnjakov.

“Odlično je izpadlo! Naziv je dobra priložnost za večjo prepoznavnost naše blagovne znamke.”

Jakob Bizjak

Mladi vinar Slovenije 2021

Jakob Bizjak, diplomant Fakultete za vinogradništvo in vinarstvo v Vipavi, je na natečaj prijavil chardonnay 2020. Grozdje je bilo iz 25 let starih vinogradov z dveh leg, južne in vzhodne, maceracija je trajala šest ur, vino je pet mesecev zorelo na finih drožeh. “Odlično je izpadlo! Naziv je dobra priložnost za večjo prepoznavnost naše blagovne znamke, ki je še mlada in potrebuje podporo,” je bil zadovoljen Jakob. Brat Gregor, prav tako finalist, a as sivim pinotom, je seveda navijal zanj in poudaril, da se doma trudijo za kar najboljši pridelek.

“Takšna priznanja so zelo pomembna za Brda in Brice. Po eni strani so spodbuda za čim več mlade energije in novega znanja na kmetijah, po drugi pa za to, da mladi ostanejo v Brdih,” pa je Bizjakov naslov komentirala Tina Novak Samec, direktorica briškega Zavoda za turizem, mladino, kulturo in šport.

Vsi finalisti so bili Primorci

Vseh sedem finalistov natečaja je bilo s Primorske, med superfinalno trojico pa so se po odločitvi komisije, ki ji je načelovala dr. Tatjana Košmerl, uvrstili Petra Sanabor s Krasa s penino Pallidia, pridelano iz malvazije, Andrej Erzetič s cabernet sauvignonom 2019 in Jakob Bizjak, ki je imel najtežjo pot, saj je bilo belih vzorcev največ.

“Chardonnay Jakoba Bizjaka se bo pridružil več kot 50 slovenskim vinom v naših prodajalnah. Podpora mladim in perspektivnim slovenskim vinarjem je vse bolj ena od naših strateških usmeritev,” pa je povedal Jure Lasič, ki je v Lidlu pristojen za vinsko ponudbo. Nadvse zadovoljen je, da se je akcija Mladi vinar v minulih letih razvila v referenčni projekt, kar vse bolj prepoznavajo, kot je poudaril, tudi potrošniki.

Akcijo Mladi vinar Lidlu pomagajo organizirati v Vinskem univerzumu, vinskem festivalu, namenjenem mladim, ki ima za pomemben cilj dvig vinske kulture med mlajšo generacijo.


Najbolj brano