Michelinke ostajajo, Primorska ima skupno štiri

Danes zgodaj popoldne je bil Cankarjev dom v Ljubljani tempelj slovenske kulinarike. Dobre pol stotnije najimenitnejših kuharskih mojstrov je prišlo po priznanja najstarejšega in najbolj priznanega mednarodnega kuharskega vodnika Guide Michelin. Špekulacij iz minulih dni je bilo konec, sporočilo Michelina pa nemara bolj konzervativno od pričakovanj: vsi nosilci Michelinovih priporočil in priznanj so jih ohranili, najbolj izpostavljena novost pa je zvezdica, ki so jo pripeli Luki Koširju iz družinske restavracije Grič iz Šentjošta nad Horjulom.

Michelinove zvezdice so ohranili tudi primorski kuharski mojstri (z 
leve):   Tomaž Kavčič, Ana Roš in Uroš Fakuč. Foto: Sašo Dravince
Michelinove zvezdice so ohranili tudi primorski kuharski mojstri (z leve): Tomaž Kavčič, Ana Roš in Uroš Fakuč. Foto: Sašo Dravince

LJUBLJANA > Danes so razkrili dolgo pričakovane podatke iz gastronomskega vodnika Guide Michelin za Slovenijo. Temeljijo na obiskih anonimnih inšpektorjev, ki so v minulih mesecih zaokrožili po Sloveniji. Vsi dobitniki priznanj in priporočil so ubranili svoje pozicije iz lanske, prve michelinove sezone pri nas, novih vpisov na čaščeno listo, ki pomeni univerzalno priporočilo, pa je malo.

Najbolj “primorski” novinec je z Jezerskega: gre za restavracijo Vile Planinka, ki sodi v poslovni sistem Postojnska jama, vodi pa jo kuharski mojster Blaž Derlink. “Danes smo postavili piko na i,” je bil zadovoljen Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora Postojnske jame.

Restavracije z znakom Bib Gourmand (pristna kulinarična doživetja z visoko kakovostno hrano z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno):

> Gostilna na Gradu

> Gostilna Repovž

> Jožef

> Mahorčič

> Rajh

> Ruj

> TaBar (novinec v kategoriji)

Blaž Derlink in Marjan Batagelj (foto: Sašo Dravinec)

Ubranili vse zvezdice

Vsi nosilci michelinovih zvezdic jih imajo tudi poslej. Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu z Ano Roš na čelu ima dve od treh, kolikor je najvišje priznanje, Dam Uroša Fakuča iz Kromberka in Pri Lojzetu Tomaža Kavčiča z Zemona pa po eno. Ubranili so jih tudi Atelje (Ljubljana), Denk (Zgornja Kungota) in Vila Podvin, novinec je restavracija Grič (Šentjošt nad Horjulom).

Restavracije z znakom Michelinov krožnik (priprava obrokov iz svežih sestavin, velik potencial za destinacijo):

> AS

> B-Restaurant

> Calypso

> Cubo

> Dvor Jezeršek

> Etna

> Galerija Okusov

> Gostilna Danilo

> Gostilna Francl

> Gostilna za Gradom

> Gostilna Krištof

> Gostilna Vovko

> Gredič

> Harfa

> Hiša Krasna

> Hiša Torkla

> JB

> Kendov Dvorec

> Julijana

> MAK

> Marina

> Maxim

> Monstera Bistro

> Ošterija Debeluh

> Otočec Castle

> Pavus

> Pikol

> Rizibizi

> Sedem

> Separé

> Shambala

> Sophia

> Stara Gostilna

> Strelec

> Sushimama

> Valvas'or

> Vander

> Landerik (novinec v kategoriji)

> Vila Planinka (novinec v kategoriji)

Ana Roš je ob podelitvi poudarila osredotočenje njene ekipe na mikro okolje in samozavestno menila, da je njihov meni danes boljši kot kadar koli. Tomaž Kavčič ponovitev lanskih priporočil vidi kot konstantnost slovenske gastronomije, Uroš Fakuč pa je povedal, da je bilo dobro leto pod sijajem michelinove zvezdice precej naporno.

Ana Roš iz Hiše Franko v ospredju (foto: Sašo Dravinec)

Restavracije z zeleno Michelinovo zvezdico (nagrada za trajnostne prakse):

> Gostilna za Gradom, chef Davide Crisci

> Gostilna Krištof, chef Uroš Gorjanc

> Gostilna Mahorčič, chef Ksenija Krajšek Mahorčič

> Gostišče Grič, chef Luka Košir

> Hiša Franko, chef Ana Roš

> Vila Podvin, chef Uroš Štefelin

Pomemben primorski delež

Michelinovi inšpektorji so s krožnikom za skrbno pripravo jedi iz svežih sestavin označili 39 slovenskih gostiln. Med njimi so iz primorskih krajev Calypso (Nova Gorica), Gostilna za Gradom (Koper), Gredič (Ceglo), Hiša Krasna (Lokev), Hiša Torkla (Korte), Kendov dvorec (Spodnja Idrija), restavracija hotela Marina (Izola), Pikol (Rožna Dolina), Rizibizi (Portorož), Sophia (Portorož) in Stara Gostilna (Piran). Ob Vili Planinka je v tej kategoriji novinec še Landerik (Ljubljana). Za ugodno razmerje med kakovostjo ponudbe in ceno ima znak Bib Gourmand vseh šest lanskih prejemnikov, med njimi so tudi Jožef (Idrija), Mahorčič (Rodik) in Ruj (Dol pri Vogljah), novo ime na tej listi je TaBar iz Ljubljane. Tudi zeleno zvezdico, priznanje za trajnostne prakse, je ubranilo vseh šest lanskih prejemnikov, med njimi so s Primorske Mahorčič, Hiša Franko in Gostilna za Gradom, ki pa je že nekaj časa zaprta, saj je lastnik Darko Rodica ugotovil, da žal ne morejo delovati v koronskih razmerah, ker bi skladno s predpisi smeli imeti le tri pogrnjene mize.

“Dokazali so odpornost, borbenost in talent”

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, je na podelitvi menil, da je prav, da je prek Guide Michelin ves svet spoznal “naše vrednote, okuse in gastronomske mojstrovine.” Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, je na svečanosti v velikem preddverju Cankarjevega doma izpostavila, da priznanja pričajo “o predanosti naših kuharskih mojstrov in mojstric visoki kakovosti, trajnosti, edinstvenosti, kreativnosti in inovativnosti.” Dodala je, da so v zahtevnem obdobju letošnje zvezdice, “ki ohranjajo optimizem in z vztrajnostjo ustvarjajo nove zgodbe, še toliko bolj pomembne”.

Iz Pariza pa se je oglasil Gwendal Poullennec, globalni direktor Guide Michelin, ki je ocenil, da so slovenski kuharski mojstri v času, ko so se spoprijemali s pogostim zapiranjem in odpiranjem svojih gostiln, dokazali “odpornost, borbenost in neusahljiv talent, kar nas je zelo navdušilo”.

Guide Michelin ima izjemno tradicijo, prva izdaja vodnika za Francijo je izšla leta 1900. Trenutno izdajajo 35 vodnikov, bodisi za posamezne države ali skupine držav bodisi za somestja. Izdajo vodnika za Slovenijo je podprla Slovenska turistična organizacija, a gre, kot poudarjajo, za pomoč pri kritju stroškov inšpekcije, kar pa ne vpliva na delovanje inšpektorjev in neodvisnost njihove presoje.


Najbolj brano