Mattarella je jedel božansko

“Za našo družino in našo ekipo je bila velika čast, da je Borut Pahor izbral Pikol za državniško kosilo s predsednikom Italije Sergiom Mattarello,” je povedal Tadej Gašparin, ki z bratom Tarasom vse trdneje drži vajeti družinskega posla v jezerskem resortu Pikol ter vinogradih in kleti, iz kateri so vina pod blagovno znamko Silveri.

Spominska slika s Pikola: Tadej Gašparin, Borut Pahor, Maruška 
Gašparin, Sergio Mattarella ter Boris in Tadej Gašparin (z leve).   Foto: Daniel Novakovic/STA
Spominska slika s Pikola: Tadej Gašparin, Borut Pahor, Maruška Gašparin, Sergio Mattarella ter Boris in Tadej Gašparin (z leve).  Foto: Daniel Novakovic/STA

Ko sta se prejšnji teden v Novi Gorici in Gorici srečala predsednika Italije in Slovenije, Sergio Mattarella in Borut Pahor, sta z obiskom počastila več simbolnih krajev. Med drugim sta prečila Sočo po brvi, ki povezuje obrežji v obeh državah, na Trgu Evrope, koder je Slovenija leta 2004 vstopila v EU, pa sta prisostvovala svečanosti, med katero je Pahor ob prisotnosti gardne čete, torej z vojaškimi častmi, Mattarello počastil z visokim državnim odlikovanjem.

Na kosilo na Pikol

Za državniški obed je slovenski protokol izbral Pikol, tradicionalno postojanko sredi zelenja blizu Rožne Doline, koder Gašparinovi, doma so sicer iz Brd, že več kot 40 let sprejemajo goste. Ker je na samem in blizu meje, so se v brunarici na Pikolu ob slovenskem osamosvajanju sestajali visoki predstavniki Slovenije in Italije in se dogovarjale o pomembni rečeh, pa tudi sicer so Gašparinovi vajeni visokih obiskov in diskretnosti.

“Povedali so nam, da italijanski predsednik rad je malo, a zelo dobro in da ne je rib in morskih sadežev.”

Tadej Gašparin, Pikol

Kaj sta se prejšnji četrtek ob kaminu v pritličju brunarice pogovarjala in nemara dogovorila Mattarella in Pahor, vesta najbolje sama. V pogovoru sta se zadržala nekoliko dlje, kot je bilo predvideno, po njem pa sta s številčnima delegacija sedla za pogrnjeno mizo v velikem salonu v prvem nadstropju Pikola. Približno 40 ljudi je bilo na kosilu s predsednikoma, še več kot enkrat toliko pa jih je imelo hiter, neprotokolaren obed.

Mattarella ne je rib

“O kosilu za predsednika smo se začeli s pristojnimi dogovarjati mesec in pol pred obiskom. Zahtev je bilo z obeh strani veliko, tako prehranskih kot glede postavitve, sedežnega reda in seveda varnosti. Na nas je bilo, da zadeve čim bolje pripravimo, da oblikujemo ustrezen jedilnik in da vse skupaj ostane v popolni tajnosti,” je povedal Tadej Gašparin.

“Povedali so nam, da italijanski predsednik rad je malo, a zelo dobro in da ne je rib in morskih sadežev,” je dodal. Upoštevaje prehranske in časovne omejitve so sestavili jedilnik s tremi jedmi, ki so ga naslonili na sezono in na lokalna živila: začetek je bil povsem jesenski z bučno kremno juho z rjavim maslom in praženimi lešniki, za glavno jed je bil jagenjček iz ekološke reje s kmetije Česnik iz Pivke z glaziranim kostanjem, krompirjevim pirejem in pečenim korenjem, za sladico kaki z burbonsko vanilijo, kakavovimi zrni z mandolatom in vonjem prihajajočih praznikov, povsem na koncu pa še kava z drobnim pecivom. Ob vodi in sokovih so h kosilu postregli z vini iz družinske kleti Silveri: za začetek letniško penino 2017 iz chardonnayja in rebule, potem rebulo lanskega letnika iz grozdja iz vinograda z Vrha nad Šmartnim, k jagenjčku rdečo zvrst tenor 2017 in na koncu še sušeno rebulo 2015.

V kuhinji sta taktirko vihtela glavna kuharska mojstrica Maruška Gašparin in Tadej, stregla je ekipa pod vodstvom Tarasa Gašparina, glava družine Boris pa je skrbel, da je vse skupaj potekalo karseda gladko.

“Jedel sem božansko”

Ob koncu obeda je Mattarella k mizi povabil Gašparinove, se zahvalil in dejal “Ho mangiato divinamente!” (Jedel sem božansko) Za spomin so se še fotografirali in kolona črnih vozil je s Pikola odbrzela k Soči in k naslednjim protokolarnim obveznostim.

Za Gašparinove je zaupanje, da so smeli gostiti visoka gosta, predvsem pohvala za dobro minulo delo in spodbuda za naprej. Slednje je pomembno, saj obračajo nov list v svojem delovanju. Na jezeru ob brunarici, koder so zaradi varnosti srečanje stražili celo ljudje-žabe, so postavili nekaj hišk in postali jezerski glamping resort. Pikol ni več restavracija odprtega tipa, namenjen je gostom resorta in najavljenim skupinam. Takšno odločitev, poudarjajo Gašparinovi, so sprejeli, da se lahko svojim gostom posvetijo v kar največji meri.


Najbolj brano