Massimo Bottura v petek na Odprti kuhni

V Ljubljano v petek prihaja Massimo Bottura iz Osterie Francescane v Modeni, ki je bila lani v izboru 50 Best Restaurants izbrana za najboljšo restavracijo na svetu, letos pa je pristala na drugem mestu, prehitela jo je ameriška restavracija Eleven Madison Park.

V Ljubljano v petek pride Massimo Bottura iz Osterie Francescane v Modeni. Foto: vir: Wikipedia
V Ljubljano v petek pride Massimo Bottura iz Osterie Francescane v Modeni. Foto: vir: Wikipedia

LJUBLJANA > Italijanski kuharski mojster v Slovenijo prihaja v sklopu Tedna nezavržene hrane, s katerim želijo organizatorji javnost ozavestiti in prikazati, kako lahko zmanjšamo količino odpadne hrane, poroča spletni portal MMC.

Massimo Bottura je začetnik mednarodnega gibanja za manj zavržene hrane Food for Soul. Nase pa je opozoril tudi z vrsto medijsko odmevnih akcij, in sicer iz ostankov hrane je kuhal za obubožane prebivalce favel med lanskimi olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru, velja pa tudi za “rešitelja” parmezanske industrije po katastrofalnem potresu v Italiji leta 2012. Bottura je namreč svoje kuharske kolege spodbudil, da so v tednih po potresu najboljše restavracije po vsem svetu stregle rižote "cacio e pepe" po Botturovem receptu, sirarne pa so tako uspele prodati prav vse poškodovane kolute.

Teden se bo začel v petek na Odprti kuhni, na dogodku pa se bodo poleg Botture predstavili tudi vrhunski slovenski kuharski mojstri (Janez Bratovž iz JB-ja, Luka Košir iz Griča, Luka Gmajner in Marko Magajne iz Galerije okusov, Uroš Fakuč iz Dama in Jorg Zupan iz Ateljeja), ki bodo na ta dan na stojnicah ponujali svoje menije, pripravljene po principu nič zavržene hrane.

Teden se bo nadaljeval s seminarji in kulinaričnimi delavnicami za javnost in bodoče kuharske mojstre, kjer bodo pokazali, kako pripraviti vrhunske jedi iz sestavin, ki bi jih sicer zavrgli, v najboljših slovenskih restavracijah bodo stregli krožnike, pripravljene po principu nič zavržene hrane - ob tem pa ponujali vrečke za ostanke, kuharji pa bodo delili svoje recepte s praktičnimi napotki za zmanjševanje zavržene hrane, še dodajajo na spletnem portalu.

BP


Najbolj brano