Malvazija (Atimo)

Suho belo kakovostno vino, Hrvatska Istra, letnik 2018, 12 % vol. alk., Filip Koletnik (Premantura, Hrvaška), Cena: 28 evrov, filip.koletnik@gmail.com.

Atimo je vinski butik in projekt Filipa Koletnika, po rodu Štajerca, ki živi med Kranjem in Premanturo. Zaljubljenec v sonaravno pridelana vina z malo intervencij je svojo strast pred desetletjem začel izkazovati s partnersko pridelavo. Prvo petletko sta oddelala z Valterjem Sirkom iz Višnjevika, zadnja leta pa ima partnerje tudi v Avstriji in na Hrvaškem. Tam grozdje prideluje na flišnati podlagi pri Draguču nad zajetjem Butoniga v zaščitenem vodovarstvenem območju.

V kleti Bruna Trapana v Šišanu pri Pulju je Koletnik malvazijo maceriral devet mesecev. Dolžino sledeč gruzijski tradiciji imenuje stik z materjo. Pazi, da je vino v tem času čim manj izpostavljeno zraku. Fermentacija je bila začeta spontano, vino je po stisku še eno leto zorelo v rabljenem lesu. Pred stekleničenjem so bile fine droži dvignjene, zato so tudi v steklenici. Koletnik predlaga, da se steklenico pred odprtjem nekajkrat obrne, da se usedline enakomerno porazdelijo v vinu.

Vino je v kozarcu motno, zlato rumene barve z zelenimi odsevi. Na nosu sta prvi vtis svežina in sočnost. Cvetica je po zrelih marelicah, grozdju, pomaranči in grenivki, malce medena, tudi po kadilu. V ustih se zaznave ponovijo, vino je suho, po grozdnem soku, kasneje se izpostavijo še note citrusov, pa mineralnost in v kar dolgem pookusu povsem na koncu tudi mehki tanini.

Živahno, pitno, svoje, a nikakor svojeglavo, karakterno in definirano vino.


Najbolj brano