Letošnji istrski rubin je cabernet sauvignon

Klub Istrski rubini obstaja že devet let. V Vinakopru so ga ustanovili, da članom, zdaj jih je že približno 400, enkrat na leto na prijetnem druženju v kleti ali na kakšni drugi lokaciji v Istri, predstavijo vino, ki tisto leto predstavlja vrhunec njihove ponudbe.

Letošnji rubin, cabernet sauvignonom 2013 z Debelega rtiča, 
sta predstavila v. d. predsednika uprave Vinakopra Robert 
Fakin (levo) in glavni enolog Boštjan Zidar. Foto: Jaka Jeraša
Letošnji rubin, cabernet sauvignonom 2013 z Debelega rtiča, sta predstavila v. d. predsednika uprave Vinakopra Robert Fakin (levo) in glavni enolog Boštjan Zidar. Foto: Jaka Jeraša

KOPER > Doslej so predstavili osem posebnih polnitev v zbirki, ki so ji nadeli ime po dragem kamnu rubinu, ki je bil v antiki simbol sreče, z refoškom, ponosom slovenske Istre, pa si deli barvo. Sedem rubinov je bilo rdečih, tako je tudi letos, le leta 2015 je bil rubin bel oziroma zlat, takrat so predstavili malvazijo 2012. Prvi rubin je bil merlot 2006 s Purissime, v paleti so tudi shiraz, refošk in rdeča zvrst.

Z vinskim klubom Istrski rubini, katerega članstvo se je v devetih letih potrojilo, v Vinakopru nagovarjajo svoje zveste kupce vin iz linij za zahtevnejše pivce in se nasploh poskušajo pozicionirati v čim višji vinski razred. Z letošnjim rubinom, cabernet sauvignonom 2013 z Debelega rtiča, v Vinakopru utrjujejo prepričanje, da je slovenska Istra izjemno rastišče za rdeča vina, tudi za zahtevne burgundske sorte in shiraz.

Odlično obiskano srečanje vinskega kluba Istrski rubini, na vrhuncu katerega sta gostitelja, v. d. predsednika uprave Robert Fakin in glavni enolog Boštjan Zidar predstavila letošnji rubin, se je ujel z zaključkom letošnje trgatve, obenem pa pomeni svojevrsten uvod v praznovanja ob okroglem jubileju, 70-letnici delovanja kleti Vinakoper.DS


Najbolj brano