Kulinarična praznovanja

Začenjajo se praznični dnevi, saj prihaja teden, ko ga bodo nekateri v Sloveniji pa tudi v Italiji zaradi praznikov izkoristili za spomladanske počitnice. Krepi se tudi ponudba, saj vreme že dopušča organizacijo prireditev na prostem.

V Šmartnem bo jutri nadvse živahno, saj pripravljajo tradicionalno 
prireditev Brda in vino. Foto: Leo Caharija
V Šmartnem bo jutri nadvse živahno, saj pripravljajo tradicionalno prireditev Brda in vino. Foto: Leo Caharija

Uvod v praznični teden bo pester, pred volilno nedeljo je kar nekaj priložnosti za pobeg k tuzemskim užitkarijam. Še danes bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal Slovenski festival vin. Tradicionalna prireditev je po odpovedih v minulih letih tokrat na sporedu spomladi. Včeraj so predstavili novo knjigo dr. Dejana Bavčarja Anatomija stilov vina in nagrajena vina v festivalskem ocenjevanju, tudi danes sta na vrsti dve delavnici, a sta žal že polni. Festival bo potekal med 16. in 21. uro, vstopnica stane 30 evrov.

Jutri v Brda ...

Jutri bo med 12. in 19. uro zaživelo obzidano srednjeveško Šmartno na tradicionalni prireditvi Brda in vino. Na trgih in gasah očarljive briške vasice se bo predstavilo 28 gostincev iz vse Slovenije, ob njih pa še kar 45 briških vinarjev. Gastronomsko bo spremljala glasbena, plesna in druga kulturna ponudba. Število vstopnic je omejeno, cena za all inclusive Brda in vino v Šmartnem pa je 80 evrov.

... in na Kras

Jutri med 16. in 21. uro bodo po 1000 dneh posta v salonu Portopiccolo v Sesljanu predstavili terane, refoške in druga rdeča vina Krasa. Tradicionalna prireditev Teranum, ki jo pripravlja Društvo vinogradnikov Krasa z italijanske strani meje, bo povezala 18 pridelovalcev s Tržaškega in Goriškega krasa, 13 jih bo iz Slovenije, pet malih pridelovalcev pa iz Apulije na jugu Italije, združenih v DOC Castel del Monte. Teranum se je večkrat selil s Krasa v Trst in nazaj, letos pa se ponovno vrača v občino Devin-Nabrežina, kar ni slučaj, saj je ta prostor pritegnil nacionalno pozornost in bil imenovan za italijansko mesto vina za leto 2022. Organizatorji obetajo široko paleto rdečih vin od penečih prek mladih do zorjenih in strukturiranih. K vinom bodo kraški kuharji ponudili jedi s sirom. Vstopnice so po 25 evrov.


Najbolj brano