Kralj ocvirkov in prekmurske šunke

Družinsko podjetje Kodila iz Markišavec pri Murski Soboti, ki ga je Janez Kodila leta 2000 prevzel od očeta, se je iz lokalne mesnice razvilo v prepoznavnega izdelovalca mesnih izdelkov in ponudnika gastronomije. Stavili so na tradicijo, kakovost in višjo dodano vrednost, v zadnjih letih pa za doseženo dobili številna priznanja. Pred dvajsetimi leti regionalno nagrado Štefana Smeja za projekt Diši po Prekmurju, nato leta 2014 priznanji Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske dosežke in Obrtne zbornice Slovenije za obrtnika leta. Letos pa so zbirki dodali še priznanje za najboljše živilsko podjetje v Sloveniji. “Moj cilj je utrditi blagovno znamko Kodila v zaledju dvesto kilometrov, kjer se o nas že govori - ne le o Kodili, ampak o tem, da je Kodila v Prekmurju. Prekmurje je namreč pomembnejši del te zgodbe,” pravi Janez Kodila, ki je sicer tudi član Kluba slovenskih podjetnikov.

Janez Kodila v “mesni banki” kot pravi zorilnici govejih hrbtov v 
njihovem obratu v Markišavcih. Foto: Sašo Dravinec
Janez Kodila v “mesni banki” kot pravi zorilnici govejih hrbtov v njihovem obratu v Markišavcih. Foto: Sašo Dravinec
Kdo je danes pri Kodilovih skuhal kosilo?

“Naše družinsko in podjetno prehranjevanje je večplastno. Med tednom pogosto kuha mama Terezija, ki se včasih tudi jezi name, če ne pridem pravočasno na kosilo. Ob koncu tedna kuhamo pri Kodilovih, žena Lena, občasno tudi jaz. S sodelavci pa imamo, če se le da, skupno malico. Ob razpetosti na več koncih se trudim, da nekaj svojega časa posvetim mami, nekaj družini in nekaj kolektivu. Ta čas je zame zelo dragocen, ker smo ob mizi še posebej povezani med seboj.”

Poletje je čas tako imenovane lahke hrane z veliko sadja in zelenjave. Ali meso sodi zraven?

“Mi vsi, družina in kolektiv, spoštujemo vse vrste hrane, od zelenjave, ki jo s podjetjem Pribinovina tudi sami pridelujemo na hektar velikem zelenjavnem vrtu, do rib, belega in rdečega mesa. Pomembno je le, da je hrana kakovostna. Tudi naši jedilniki v restavraciji so v tem času poletno obarvani. To pomeni, da je manj prekajenega mesa in mesnih karakternih jedi, meso pa je pripravljeno sveže in ponujeno z veliko zelenjave. Pripravljamo pa tudi brezmesne jedi.”

“Kakovostne živalske maščobe vse bolj pridobivajo veljavo in imajo pri porabi trend rasti. Rastejo tudi v naši ponudbi in prodaji, predvsem maščobe avtohtonih prašičev, krškopoljcev in mangalice.”

Dobre živalske maščobe

Bo prišel čas, ko maščobam živalskega izvora ne bomo več dajali toliko črnih pik?

“To se že spreminja. Kakovostne živalske maščobe vse bolj pridobivajo veljavo in imajo pri porabi trend rasti. Rastejo tudi v naši ponudbi in prodaji, predvsem maščobe avtohtonih prašičev, krškopoljcev in mangalice. Znanstveno je dokazano, da gre pri njih za nižje nasičene maščobe, torej spadajo v isto skupino kot omega-3-maščobne kisline. Prav tako medicina daje velik poudarek živalskim maščobam za potrebe razvoja možganov pri otrocih in odraslih. Živalske maščobe so začeli sprejemati kot hiter vir energije tudi športniki. Včasih so imeli energijske tablice, zdaj nekateri pred fizičnim naporom jedo ocvirke.”

Ocvirki kot hrana spominjajo na neke pretekle čase in misel vodijo do vprašanja o starosti. Kar nekaj avtorjev je v intervjujih z vami zapisalo, da sodite med mlajše slovenske poslovneže. Kljub temu da imate za seboj uspešno poslovno pot, ki je dolga vsaj polovico vašega življenja. Od kod ta vtis, da ste mlad poslovnež?

“Moj oče, ki je na žalost umrl leta 2008, in jaz sva bila Janeza Kodila, s tem da sem jaz imel še pridevnik mlajši. Zdaj pa bi moral že sam imeti pridevnik Janez Kodila starejši, kajti ime in priimek se s starejšim sinom, ki je Filip Janez, prenaša že na tretjo generacijo. To, kako me opišejo, pa je verjetno povezano tudi s tem, da smo zelo dinamični in netipični predstavniki dejavnosti. Velikokrat se nam dogaja, da slišimo: A, to ste pa vi! Drugače smo si vas predstavljali. Nekaj drugačnosti je tudi v tem, da nisem mesar po osnovni izobrazbi, sem pa odraščal v družini, ki se je ukvarjala z živilsko dejavnostjo. Živilci so bili stari oče, mama, oče in sestra in ob njih sem pridobil tehnološko znanje. Sem pa bil že tudi kot otrok zelo dinamičen in še vedno mislim, da sem mlad, čeprav mi moj EMŠO tega ne kaže.”

Kodila na Primorskem

Izdelki Kodila so prisotni v številnih primorskih trgovinah. “Na Primorskem gredo najbolje v prodajo naši izdelki iz cenovno zahtevnejših linij, v največji meri ocvirki in sušene mesnine, pa tudi zorjena govedina. Včasih smo Primorcem prodali meso, danes gredo na pot tudi pršuti,” pravi Janez Kodila. Ponosen je, da so njihove izdelke sprejeli na Primorskem, vseskozi pa poudarja, da gre za dvosmeren odnos: ko gostje s Primorske pridejo v Prekmurje, želijo videti, kje izdelujejo njihove priljubljene mesnine. Turistični boni so okrepili medsebojno spoznavanje, je prepričan Janez Kodila, ki v njihovi gostilni in sušilnici gosti vse več gostov iz primorskih krajev. “Seveda pa smo tudi Prekmurci redni gostje na Primorskem,” doda. Spomni še na leta, ko je Primorska ječala pod fašizmom in so mnogi našli varno zatočišče pri rojakih v Prekmurju. DS

Priimek je dediščina

Vas ustvarjalni nemir dela mladega?

“Tako je. Imam toliko idej, da ob njih prihajam do spoznanja, da mi bo življenje premalo za vse, kar si želim, kar bi bilo možno in kar bi še lahko naredil. Začnem se srečevati z vprašanjem, kaj je zame prioriteta, ki jo še lahko uresničim. Tudi neke naložbe, tehnološki razvoj in strategija podjetja niso več brezčasni. Imajo neko omejitev, imajo neki pridevnik ‘mogoče’. Ta pa je vezan tudi na vprašanje nasledstva. Rekel sem si: Želim delati, biti ustvarjalen, moram pa se zavedati svojega časa in minljivosti. To pomeni, da ne smem ogrožati podjetja v primeru nekih zdravstvenih, starostnih težav ali biti breme pri teh svojih vizijah. Daleč od tega, da bi jih že čutil, saj se še vedno počutim kot tridesetletnik. Toda nekje zadaj imam v zavesti, da lahko posojilo podpišem le s šestletnim amortizacijskim investicijskim časom.”

Dragocena dediščina je tudi priimek Kodila. Povzdignili ste ga namreč na raven blagovne znamke. Je s tem tudi odgovornost večja?

“Za nas, male družinske podjetnike, je to prednost pred industrijo. Mi kot družina stojimo za svojim imenom in na banki zastavimo zanj družinsko premoženje. Vanj je vključen tudi naš čas. To ni služba, ampak je način življenja, ne le mojega, ampak naše družine in ne nazadnje tudi zaposlenih. Tudi zaposlene štejemo za družino, saj so del družinske blagovne znamke. Te ne ustvarjam sam, ampak jo z zaposlenimi, in to je zelo pomembno. Družinska blagovna znamka je odgovornost, obveza in tudi dobroimetje. Sam pri tem ne čutim bremena, je pa občutek, da mi je pri tem uspelo. Nekateri radi rečejo, firmo ustvariš in jo prodaš, sam pa pravim, da naše firme ne moremo prodati, ker smo jo personificirali, smo osebno vključeni v vse pore ustvarjanja, torej od dobaviteljskega dela do predelovalnega, komercialnega in predstavniškega. To je zelo odgovorno, hkrati pa tudi prijetno. Gre pa tudi za strast. Ponosen in vesel sem, da je družinsko podjetje Kodila, priimek Kodila postalo blagovna znamka. Začnemo se zares zavedati tega branda.”

Roka namesto robota

Če vas nekoliko vrnem k razmišljanju o prihodnosti vašega podjetja. Jo je težko predvideti glede na spreminjajoče se prehranske navade in sodobne trende?

“Lahko sem do neke mere vizionar, toda pomembnejše je vprašanje, s kom to uresničiti. Koga imeti, da ti bo sledil. Ne moreš biti vizionar in ne imeti sledilcev. Če jih ni, potem je vizija prazna beseda. Z ekipo, ki jo imamo sedaj, smo izjemno močni, v razvojnem smislu pa je pomembno to ekipo pomlajevati, torej da bodo njeni člani vešči in si želeli to delati. To je glavni izziv tega, kar imamo. To je obrtništvo in ne industrijski tehnološki postopek. Vsak kos mesa je unikat in vsak zaposleni mora to meso ‘razumeti’ v smislu, kako ga pripraviti, da bo iz njega nastal najboljši izdelek. Tehnologija, ki sloni na robotizaciji in avtomatizaciji, ni pot našega podjetja. Naša filozofija je biti spoštljiv do tradicije, uporabljati tehnološke prijeme, kot so bili nekoč, smo pa modernost vnesli pri marketingu, prodajnih kanalih, blagovni znamki, standardizaciji in pakiranju. Jedro je ostalo spoštovanje surovine, kakovostna reja in kakovostna predelava brez dodatkov in brez avtomatizacijskih prijemov, ki vodijo v uniformiranost. Verjamem, da je to, kar delamo, že danes ne le živilska proizvodnja, ampak umetnost, in to bo postajala v prihodnosti še bolj. Kulinarično umetnost pa lahko ustvariš samo, če imaš umetnike. Vzgajanje kulinaričnih umetnikov je zelo pomembno. Toda naš šolski sistem jih ne izobražuje.”

Bo imela ta kulinarična umetnost zadostni krog navdušencev?

“Že danes imamo ljudi, ki si to lahko privoščijo ali si to privoščijo občasno. Na drugi strani tega je osnovno prehranjevanje za zadovoljevanje človeških potreb, kar je v svoji širini, v globalizacijskem smislu, povezano tudi z vprašanjem prehranjevanja prebivalstva. To, kar mi počnemo, gotovo nima volumna in svoj limit sta dosegli tudi naša kuhinja in restavracija. Poznamo že tudi kuhinje, kjer hrano pripravlja robot, a če kakovostno hrano pripravi kuhar kot kreativno delo, ima to posebno vrednost.”

Majda Horvat, Vestnik


Najbolj brano