Klobasijada na Pučah

V prostorih turistične kmetije Tonin že dolga leta na predvečer slovenskega kulturnega praznika skrbijo za ohranjanje pomembne istrske dediščine, izdelave istrskih klobas. Priredijo namreč ocenjevanje, ki je tudi pomemben gradnik kakovosti izdelkov.

Najboljšo istrsko klobaso je na Puče prinesel Aleš Čeligo, drugo mesto je osvojil Damjan Radoš, ob tretjem mestu pa je Dejan 
Škerlič (z desne) )prejel še priznanje publike.
Najboljšo istrsko klobaso je na Puče prinesel Aleš Čeligo, drugo mesto je osvojil Damjan Radoš, ob tretjem mestu pa je Dejan Škerlič (z desne) )prejel še priznanje publike.  

Pri Luki Pucerju s turistične kmetije Tonin na Pučah že več kot desetletje na predvečer kulturnega praznika vse utripa v znamenju istrskih klobas. Pucer namreč prireja tradicionalno klobasijado, ocenjevanje izdelkov mojstrov iz celotne Istre. Število vzorcev je skozi leta precej podobno, letos jih je bilo 28, štirje so bili s hrvaške strani državne meje.

Istrska klobasa ni kar vsaka, njena izdelava ima svoje zakonitosti, klobasa pa svoj nezgrešljiv videz.

Izdeluje jo veliko domačinov, a jih ima le malo ustrezne papirje za prodajo. Ti se zavzemajo tudi za evropsko zaščito, po kateri bi bilo predpisano, da je istrska klobasa sestavljena iz 70 odstotkov svinjskega mesa prve in druge kategorije, ostalo je hrbtna slanina, oboje pa se melje na osem milimetrov ali bolj grobo. V maso gredo še sol, poper, česen in malvazija, čreva pa morajo biti premera 34 do 36 milimetrov. Klobase naj bodo dolge en meter, sušijo se prepognjene na pol 30 do 35 dni.

Dosedanja ocenjevanja so očitno obrodila sadove, saj so bile bile pred komisijo, ki jo je vodil Zvonko Sedmak, izvrstne mesnine zelo izenačene kakovosti. Tako je za najvišje uvrstitve odločal tako rekoč fotofiniš. Slednjič je najvišjo oceno dobila klobasa Aleša Čeliga s Puč, drugo mesto je s svojo osvojil Damjan Radoš iz Marezig, tretje pa Dejan Škerlič iz Kopra. Slednji nadaljuje mojstrstvo očeta Feruča, kar je na Pučah pritrdila tudi publika in mu podelila posebno nagrado.


Najbolj brano