Klenar bdi nad trgatvijo v največji štajerski kleti

Iztok Klenar s Plavij, eden najbolj izpostavljenih enologov v Sloveniji v zadnjih desetletjih, začenja svojo prvo trgatev v vinogradih družbe Puklavec Family Wines v Jeruzalemsko-ormoških goricah na Štajerskem. Kot direktor proizvodnje skrbi tako za vinograde kot za klet.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

ORMOŽ > Puklavec Family Wines so ena največjih slovenskih kleti. Letos načrtujejo predelavo 5000 ton grozdja iz lastnih vinogradov in od kooperantov, še 250 ton grozdja za rdeča vina pa bodo pridelali v Negotinu v Makedoniji. Na Štajerskem so že začeli s trgatvijo za mošt, nadaljevali bodo z grozdjem za penine, potem pa z vsem po vrsti. Klenar, ki je po odhodu iz Vinakopra deloval na Briču v Istri in v Kutjevu v Slavoniji, se veseli novega izziva: “V zadnjem času sem s sodelavci prekontroliral 400 hektarjev vinogradov. Kaže zelo dobro, sladkorji so ustrezni, kisline pa se blažijo. Morali bomo biti hitri, natančni in dosledni.” Poudarja, da se pravzaprav vrača h koreninam, saj je Ljutomer očetovo rodno mesto, s kontinentalnim vinogradništvom in vinarstvom ter poglavitnimi sortami laški rizling, renski rizling, traminec in šipon pa se je seznanil že pri delu v Kutjevu. Pred polnim zagonom trgatve na Štajerskem je bil Klenar v družinskih vinogradih na Plavjah, za katere skrbita s sinom Aleksandrom, kjer so že končali s trgatvijo belih sort in grozdja za peneča vina.


Najbolj brano