Jutri na festival oranžnih vin (video)

Manziolijev trg v Izoli bo jutri prizorišče že šestega Festivala oranžnih vin. Na njem se bo med 13. in 21. uro s svojimi belimi maceriranimi vini predstavilo 59 vinarjev iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške in Gruzije.

Utrinek z lanskoletnega festivala. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Utrinek z lanskoletnega festivala. Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Ob vinarjih, ki se festivala udeležujejo že vsa leta, se bo svojimi vini iz sonaravne pridelave, ki morajo biti za predstavitev na festivalu pridelana v okvirjih, zapisanih v Izjavi o skladnosti, predstavilo tudi nekaj novih. Gre predvsem za mlade prevzemnike vinogradniških kmetij, ki se odločajo za drugačne prakse v pridelavi in predelavi vin.

O sonaravni pridelavi in o tem, kaj sploh so oranžna vina, smo se pogovarjali z vinarjem Zmagom Petričem iz vinarstva Guerilla s Planine. Oglejte si video:

Ob vinarjih se bo na Manziolijevem trgu s svojimi pridelki in kulinariko predstavilo približno dvajset gostincev in pridelovalcev, ki jih z vinarji družita sorodna filozofija in trajnostni pogled na okolje.

Festival se je pred šestimi leti rodil v izolskem Wine baru Manzioli, ki ga vodi vinar Bruno Zaro. Oglejte si njegovo vabilo:

Minuli petek so v Manziolijevi palači odprli fotografsko razstavo 100 odtenkov oranžne. Na njej so svoje utrinke z dosedanjih festivalov v Izoli in na Dunaju predstavili fotografi Lorna Lovrečič, Jaka Jeraša, Sergio Verzier, Dean Dubokovič in Claudio Chicco. Razstava bo na ogled do začetka maja.

Spletno uredništvo


Najbolj brano