Istra je oljkarska velesila

Konec prejšnjega tedna je bil v novem vrhunskem hotelu Roxanich v Motovunu veliki istrski oljkarski zbor. Oljkarjem, ki so uvrščeni v pomembni svetovni vodnik med ekstra deviškimi oljčnimi olji Flos Olei 2019, so na svečanosti podelili izvod vodnika, prijetno zgodnje popoldne pa je bilo predvsem priložnost za druženje in izmenjavo izkušenj.

 S podelitve vodnikov Flos Olei 2019 na svečanosti, na kateri so 
razglasili Istro za najboljšo oljarsko regijo sveta (z leve): Peter 
Bolčič, predstavnik koprske občine, Janko Bočaj, Franc Morgan, 
Vanja Dujc, Marco Oreggia, Miran Adamič, Matjaž Bordon in istrski 
župan Valter Flego.  Foto: Sašo Dravinec
S podelitve vodnikov Flos Olei 2019 na svečanosti, na kateri so razglasili Istro za najboljšo oljarsko regijo sveta (z leve): Peter Bolčič, predstavnik koprske občine, Janko Bočaj, Franc Morgan, Vanja Dujc, Marco Oreggia, Miran Adamič, Matjaž Bordon in istrski župan Valter Flego.  Foto: Sašo Dravinec

V zajetnem oljkarskem vodniku Flos Olei 2019 je bila Istra že četrtič zapored razglašena za najboljšo oljkarsko regijo sveta. Vodnik je zelo širok vpogled v svet ekstra deviških oljčnih olj in svojevrsten katalog odličnih pridelovalcev. Na blizu 900 straneh so obravnavani oljakrji iz kar 52 držav z vseh kontinentov sveta. Vodnik, ki izhaja vsako leto, urejata Marco Oreggia in Laura Marinelli, ki sta bila ondan v Motovunu.

Opazen slovenski delež

V vodnik je uvrščenih približno 500 oljkarjev, med njimi kar 79 iz hrvaške Istre, sedem iz njenega slovenskega dela in družina Parovel z njenega skrajnega roba, iz Boljunca v bližini Trsta. Oreggia in Marinellijeva oljkarjem podeljujeta ocene, ki pa so plod večletnega delovanja. Sto točk nima nihče, 99 jih ima devet španskih in italijanskih oljkarjev, po 97 pa tudi štirje hrvaški: Ipša, Mate, Olea B.B. in Enio Zubin. V skupini s točko manj so tudi slovenski oljkarji Morgan, Dujc in Jenko, ki so bili v minulih letih tudi že uvrščeni na prestižni seznam 25 najboljših, Jenko kar dvakrat. 95 točk ima Ronkaldo - Adamič, v vodniku pa so še BEM (Boris Sabadin), Janko Bočaj in Oleum Solis (Matjaž Bordon).

Oljčno olje kot priložnost za večjo prepoznavnost

Oljkarjem so vodnike podelili avtorja Marinellijeva in Oreggia ter istrski župan Valter Flego in direktor istrske turistične skupnosti Denis Ivošević. Flego je izpostavil, da je ob naslovu najboljše oljakrske regije odlična novica tudi čezmejna zaščita ekstra deviškega oljčnega olja Istra. Poudaril je, da bodo nadaljevali z ovrednotenjem še drugih pridelkov in izdelkov in oblikovanje Istre kot ekološke regije. Ivošević je poudaril pomen enotnega nastopa Istre, ki leži v treh državah, kot primer sodelovanja pa je izpostavil oljčno olje, saj so bili v Motovunu predstavniki iz vseh treh držav, v katere sega polotok.

Oreggia in Marinellijeva sta izpostavila rast oljkarskega sektorja in kakovosti oljčnih olj v Istri. Izpostavila sta priložnost regije, ki ima tudi z oljkarstvom priložnost za krepitev prepoznavnosti, da se bo lahko postavila ob bok uveljavljenim sredozemskim deželam.


Najbolj brano