Frtalja z zelišči ter brusketa z regratom in lardom

 Foto: Alenka Ožbot
Foto: Alenka Ožbot

Sestavine za brusketo z regratom in lardom:

kruh, regrat, maslo, česen

lardo (slanina)

Sestavine za briško frtaljo (za eno osebo):

2 do 3 jajca

sol, poper, olje, moka, mleko

sveža zelišča: beli vratič (briško: madrjalca), melisa (briško: srčno zelje), koromač, lepnica (briško: poklca ali šklopit), listi mlade čebule, meta, listi mlade blede, divji šparglji …

Rezino kruha popečemo z obeh strani, da postane hrustljava. Nanjo nadevamo regrat, ki smo ga narezali na lističe (1 cm) in na hitro popekli na maslu in česnu. Na regrat postavimo tanko rezino larda in serviramo še toplo.

Jajca penasto zmešamo. Vanje dodamo malo soli in popra, peščico sesekljanih svežih zelišč, žličko moke in žlico mrzlega mleka. Manjšo kozico segrejemo na ognju, dodamo malo olja, vlijemo vse sestavine in začnemo mešati z leseno žlico, da ne potemnijo robovi. S pomočjo pokrovke ali krožnika frtaljo obrnemo in pečemo še kakšno minuto.

Recept so pripravili na Turistični kmetiji Breg iz Brega pri Golem Brdu.


Najbolj brano