Eksplozija okusov

Danes se v Gorici začenja 14. festival Okusi ob meji, ki bo do nedelje na 350 stojnicah ponudil vina in kulinariko 44 držav.

V Gorici bodo  štiri dni na voljo izbrani okusi z vsega sveta.  Foto: Leo Caharija
V Gorici bodo štiri dni na voljo izbrani okusi z vsega sveta.  Foto: Leo Caharija

GORICA > Okusi ob meji, ki se jih je lani udeležilo več kot 650.000 obiskovalcev, so največji enogastronomski dogodek v severni Italiji, ki redno privabi na tisoče obiskovalcev tudi s slovenske strani meje.

Letos so središče Gorice spremenili v 23 vasi, na katerih bo predstavljalo vina in kulinarične dobrote kar 44 držav, prvič pa prihajajo ponudniki tudi iz Rusije. Obiskovalci bodo enogastronomsko ponudbo lahko preizkusili na kar 350 stojnicah, v štirih festivalskih dneh pa se bodo vrstili tudi kulturni in zabavni dogodki. V Salonu okusov na Trgu sv. Antona bodo gostili televizijske zvezde in priznane kuharske mojstre, denimo Antonio Klugman, glavno kuharico restavracije L'Argine z eno Michelinovo zvezdico ter šefa Emanueleja Scarella (Agli Amici) in Gianfranca Vissanija (Casa Vissani), katerih restavraciji imata po dve Michelinovi zvezdici.

Trg Sv. Antona in Trg Cavour bosta postala Trg okusov, kjer bodo predstavili izbrane kulinarične dobrote iz Furlanije - Julijske krajine in bližnjih krajev, vključno s ponudbo znanih gostincev iz Slovenije.

Slovenska vas bo letos postavljena na trgu pred goriškim županstvom, za sosedo bo imela Latinsko vas. Vasi ne bodo razdeljene le geografsko, pač pa bodo svojo imele tudi vegetarijanske in morske jedi, postavili so vas kruha, testenin in pice ... Tudi letos se bodo posebej predstavljali ponudniki iz šestih goriških občin na slovenski strani, ki že leta sodelujejo na prireditvi.

Prav tako se bodo obiskovalci iz Nove Gorice v času prireditve lahko podali v središče Gorice vsake pol ure s čezmejnim vlakcem, ki bo vozil po sledečem urniku: v petek od 18. ure do polnoči, v soboto od 11. ure do polnoči, v nedeljo pa od 11. do 22. ure.MM


Najbolj brano