Edinstven in zrel kot dobro vino

Dvorec Zemono je bil minuli konec tedna prizorišče festivala vina in kulinarike Okusi Vipavske. Letošnji, že enajsti po vrsti, je bil po mnenju organizatorjev in sodelujočih presežek v vseh pogledih. Obiskalo ga je rekordno število ljubiteljev vipavskih vin in kulinarike z vseh koncev Slovenije, pa tudi iz tujine.

Kulinarika po izboru Boruta Jakiča iz hotela St. Daniel iz Hruševice pri 
Štanjelu, kjer stavijo na ekološko pridelana in naravno dozorela živila iz 
domačega okolja. Foto: Leo Caharija
Kulinarika po izboru Boruta Jakiča iz hotela St. Daniel iz Hruševice pri Štanjelu, kjer stavijo na ekološko pridelana in naravno dozorela živila iz domačega okolja. Foto: Leo Caharija

Festival vina in kulinarike Okusi Vipavske je dogodek, na katerem se zberejo najboljši vinarji v Vipavski dolini. Z Razvojno agencijo Rod iz Ajdovščine poskrbijo, da lahko obiskovalci na enem mestu okusijo vinski izbor in kulinariko celotne Vipavske doline.

Prav to ga dela drugačnega in edinstvenega, je prepričana Tanja Krapež iz ajdovske razvojne agencije. “Naš festival povezuje vinarje celotne Vipavske doline in ponudnike drugih pridelkov in izdelkov, tu se prepletata vino in kulinarika. Ob dvodnevnemu dogodku na Zemonu že tretje leto prirejamo kulinarični mesec, ko je mogoče kar v 20 gostilnah, restavracijah in kmečkih turizmih okušati lokalne jedi iz lokalno pridelanih sestavin. Od najbolj enostavnih, kot je jota, do jedi, pripravljenih na inovativen način, kjer je res mogoče spoznati bogastvo okusov Vipavske doline,” je prepričana Krapeževa.

“Festival je odlična priložnost, da te ljudje spoznajo in poskusijo tvoja vina.”

Vrhunec dogajanja je že tradicionalni dvodnevni festivalski dogodek na Zemonu. V srcu dvorca se je letos predstavilo 37 vinarjev iz Vipavske doline z več kot sto vini. Med vinarji, ki so na festivalu že od vsega začetka, je kmetija Fornazarič z Vogrskega. “Festival je odlična priložnost, da te ljudje spoznajo in poskusijo tvoja vina. Tukaj se ustvari prvi stik, seveda pa je vsak dobrodošel, da se oglasi pri nas, da spozna, kdo smo, kje smo in kako delamo,” je povedal mladi vinar Jani Fornazarič.

Tudi Kmetija Ušaj iz Črnič je zvesta domačemu festivalu. Klemen Ušaj je povedal: “To je eden glavnih festivalov v Vipavski dolini, to je edinstvena priložnost, da se predstavimo tako širši kot tudi strokovni javnosti. Priložnosti je veliko, a vsak se mora odločiti, kje se najde. Naše izkušnje so dobre, tovrstni dogodki se poznajo pri prodaji vina. To je tudi bistvo.”

Prvič pa se je predstavila kmetija Vina Petrič s Slapa. Urban Petrič je bil zadovoljen. “Doslej se festivala nismo udeležili, ker je v maju veliko vinskih festivalov v Sloveniji in tudi v tujini. Letos se je pokazala priložnost in smo jo izkoristili. Festival je odmeven, obisk je vsako leto večji, ambient je pravi, tukaj so zbrani najboljši vinarji. Zato je prav, da smo tukaj.”

Vinske degustacije so zaokrožile kulinarične delavnice, predstavitve in preplet vinskih in kulinaričnih okusov. Pestra je bila ponudba na Vipavski tržnici. Na stojnicah 18 ponudnikov je bilo mogoče kupiti med in medene izdelke, vipavske češnje, oljčno olje, šparglje, zeliščne čaje, sadne sokove, kompote, marmelade, sire, kruh, pecivo in mesnine.

Festival vsako leto obiskovalcem ponudi tudi okuse iz drugih okolij. Organizacijski odbor je letos povabil vinarje iz Kutjeva v Slavoniji. Enolog znane vinske kleti Galić Slaven Jeličić je bil z izjemnim obiskom zadovoljen. “Prinesli smo lepa mlada vina, graševino, rose, sauvignon, pa tudi zrela vina. Ponujamo najboljše iz Slavonije,” je poudaril in dodal, da tudi v Slavoniji poznajo vina iz Vipavske doline.

Mednarodni značaj je imela tudi kulinarična zasedba. Ob Tomažu Kavčiču so za festivalske kulinarične dobrote poskrbeli izbrani gostinci iz Slovenije in Hrvaške. Okuse južne Italije sta pričarala Cristiano Piccirilla in Salvatore Capparelli iz Neaplja. Gostje tokratnih Okusov Vipavske so bili tudi iz domačih logov. Andrej Gerželj je predstavil peko kruha s kislim testom, Klemen Košir pripravo jote iz repice tropinke, Tončka Čibej pa zelišča za čaje.

Osrednji vinsko kulinarično dogodek na Vipavskem se bo iztekel jutri, ko se bo zaključil tudi kulinarični mesec.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano