Celovec bo v septembru prestolnica okusov regije Alpe-Jadran

Prihodnji petek se z zdaj že tradicionalnim Slovenskim večerom začenjajo peti Dnevi Alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu. Do 25. septembra bo na sporedu skupno 50 prireditev, predstavilo pa se bo kar nekaj gastronomskih zvezdnikov iz regije.

Dneve Alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu so ob gostitelju Niku 
Slavniču v Ljubljani predstavili Stefan Sternad, Helmuth Micheler 
in Adi Kulterer (z leve).     Foto: Sašo Dravinec
Dneve Alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu so ob gostitelju Niku Slavniču v Ljubljani predstavili Stefan Sternad, Helmuth Micheler in Adi Kulterer (z leve).  Foto: Sašo Dravinec

CELOVEC >Uspešni Dnevi Alpsko-jadranske kuhinje, ki Celovec v septembru postavijo na pomembno mesto na gastronomskem zemljevidu regije, so spodbudili razpravo in povezovanje še na drugih področjih ekonomskega življenja. V Ljubljani so tako v torek predstavili novo gospodarsko mrežo Alpe Adria Connect, v kateri sodelujejo gospodarski deležniki iz Slovenije in avstrijske Koroške, prav posebej pa skorajšnje Dneve Alpsko-jadranske kuhinje.

Menjave v prostoru

Okusi v prostoru Alpe-Jadran niso enoviti, tudi prehranjevalne navade so različne, so pa zato tako v zgodovini kot danes gastronomske dobrine celotnega prostora predmet duhovne in materialne menjave, poudarja celovški založnik in publicist Lojze Wieser, ki je z direktorjem celovške turistične organizacije Helmuthom Michelerjem tudi pobudnik vse odmevnejše septembrske serije prireditev. “Naši Dnevi so okvir za povezovanje prostora Alpe-Jadran in ljudi v njem,” poudarja Micheler, predsednik celovške turistične organizacije Adi Kulterer pa je izpostavil usmerjenost v trajnostno in naravi prijazno pridelavo, ki bo posebej izpostavljena.

“Dnevi Alpsko-jadranske kuhinje so okvir za povezovanje prostora Alpe-Jadran in ljudi v njem.”

Helmuth Micheler

Turistična organizacija Celovec

Finale bo Ulica okusov

V dveh tednih in pol se bodo v Celovcu predstavili številni kuharski mojstri, vinarji, pridelovalci in ljudje, ki razmišljajo o gastronomiji iz Slovenije, Koroške in Furlanije-Julijske krajine. Na delavnicah in tematskih večerih bodo predstavili svoje delo, med drugim bodo v Celovcu ali katerem od okoliških krajev kuhali nosilci michelink Uroš Fakuč (Dam, Kromberk), Tomaž Kavčič (Pri Lojzetu, Zemono), Jorg Zupan (Atelje, Ljubljana), Fabrizia Meroi (Laite, Sappada) in Davide de Pra (Harry's Piccolo, Trst), ob njih pa tudi Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana) in Martina Breznik (Hiša Raduha, Luče).

Ker je Koroška tudi vinorodna dežela s približno 200 hektarji vinogradov, bodo priredili prvi koroški vinski festival (15-17. september), v ponedeljek 19. in torek 20. septembra pa Alpsko-jadranske dialoge, na katerih bodo med drugimi nastopili Tomaž Kavčič, Lojze Wieser in Wolfgang Rosam, ustanovitelj vse vplivnejšega kluba gurmanov Falstaff, ki izdaja revije v Avstriji, Švici in Nemčiji.

Veliki finale bodo trije dnevi (23-25. september), ko bo na trgih in ulicah Celovca potekala Ulica okusov, sejem z več kot 80 ponudniki iz celotne regije.

Okuse regije sta štiriročno v praksi v restavraciji Pen predstavila tudi kuharska mojstra, gostitelj Mojmir Šiftar in legendarni celovški kuhar Christian Cabalier.


Najbolj brano