Čas kolin, čas krodeginov

V daljavi se vršaci ponašajo z belo snežno odejo, pod nogami škriplje pomrznjena zemlja, obenem z zimo pa je prišel tudi čas kolin. Domačije, niti tiste na podeželju, nimajo več vsaka svojega svinjaka, toda spomin na kmečki ali svinjski praznik še dolgo ne bo zbledel.

Pravi gurmani  prisegajo na krodegin, ki ga brata Kocina po briško 
začinita s soljo, poprom, česnovim vinom in muškatnim 
oreščkom. Foto: Toni Gomišček
Pravi gurmani prisegajo na krodegin, ki ga brata Kocina po briško začinita s soljo, poprom, česnovim vinom in muškatnim oreščkom. Foto: Toni Gomišček

BRDA > Med tistimi, ki ohranjajo in obvladajo umetnost izdelave vseh vrst klobas in mesnin, sta brata Sandi in Rado Kocina iz Medane, ki sta se veščine priprave salam, krodeginov in markandel naučila od očeta Hermana.

Erminjo, kot so ga klicali Brici, je od malih nog do smrti stlačil v čreva nešteto prašičev in oblikoval na tisoče pršutov. Poleg vratovine in pancete je slovel tudi njegov ombolo s klobaso, to je svinjska ribica, nadevana z maso za klobase in ovita v svinjsko mrežico. Uležana za dan ali dva in nato pečena velja za izjemno delikateso, pravi gurmani pa prisegajo na krodegin, ki ga brata Kocina po briško začinita s soljo, poprom, česnovim vinom in muškatnim oreščkom.

“Klobaso moramo pustiti vsaj dva tedna zoreti, kuhati pa jo začnemo takrat, ko smo siti, da bo nared čez nekaj ur, ko bomo lačni,” nam zaupa največjo skrivnost dobre kožarice Sandi, ki bo tudi letos sodeloval na tradicionalnem Dnevu za krodegine v Gostilni Ukmar v Dutovljah. Mimogrede: organizatorji bodo zbirali prijave oziroma vzorce do 1. februarja zvečer, prireditev s podelitvijo priznanj najboljšim pa bo v ponedeljek, 3. februarja.


Najbolj brano