Briški panetone iz Šlovrenca

Zlasti v zahodnem delu Slovenije se je v adventnem času panetone po popularnosti izenačil s potico. Ima jih domala vsaka trgovina, a iz uvoza.

Na fotografiji (z leve): Primož Bensa, Katja Kabaj, Tadej Obljubek 
in David Bucik. Foto: Andrej Colja
Na fotografiji (z leve): Primož Bensa, Katja Kabaj, Tadej Obljubek in David Bucik. Foto: Andrej Colja

BRDA > Iz italijanskih pekarn je tudi nekaj panetonov z avtorskim podpisom, denimo Vinakoprov z istrskim muškatom in panetone Tomaža Kavčiča z oljkami in brinjem. Na domačiji Kabaj v Šlovrencu pa so se odločili za smelo potezo in v jesenskem zaprtju razvili lastno recepturo. Kuharskima mojstroma Primožu Bensi in Davidu Buciku, ki sta imela prek poletja - tako kot velika večina ponudnikov v Brdih - ogromno dela, se je pridružil družinski prijatelj Tadej Obljubek, ki ima slaščičarske izkušnje iz Italije. V kuhinji domačije Kabaj zdaj vsak dan pripravijo približno 15 panetonov. Na voljo je klasičen, z rozinami in kandiranim sadjem, pa samo z rozinami, s koščki čokolade in veganski panetone. “Želeli smo popestriti ponudbo, zlasti za naše stalne goste. Na žalost ne morejo k nam, lahko pa jim z vinom in panetonom pričaramo vsaj malce prazničnega vzdušja,” pravi gostiteljica Katja Kabaj z družinske domačije, ki je daleč naokrog znana po vinih, pa tudi kot gostoljubna briška postojanka. Povpraševanje po Kabajevih panetonih presega zmogljivosti kuhinje, zato razmišljajo, da bodo sladke dobrote zadržali v ponudbi in ponudili tudi makrone, pince, kolombe ...


Najbolj brano