Brez predaha na gastronomski sceni

Novoletnega zatišja pri gastronomskih dogodkih je konec. Čeprav se je marsikdo odločil za suhi januar, pa se dogajanje začenja takoj po praznikih. Sinoči so tako začeli s zimsko-spomladanskim ciklom srečanj z mladimi vinarji v Manziolijevi palači, hitro pa se bodo ogreli tudi parketi večjih prizorišč.

Včeraj sta v Manziolijevi palači v Izoli združila moči vinar Lan 
Kristančič (Movia) in gostinec Dušan Brkič (Gostilna Sonja).
Včeraj sta v Manziolijevi palači v Izoli združila moči vinar Lan Kristančič (Movia) in gostinec Dušan Brkič (Gostilna Sonja).  

Manzioli Wine Bar iz Izole je sinoči priredil prvo srečanje iz cikla predstavitev mladih vinarjev. S svojimi vini se je predstavil Lan Kristančič iz kleti Movia v Ceglem, ki nadaljuje delo nonota Mirkota in očeta Aleša Kristančiča. Letvico sta mu postavila visoko, mladi vinar pa s slogovnim profiliranjem že pušča svojo sled. Na razprodanem večeru v veliki dvorani Manziolijeve palače je kulinarično spremljavo k vinom pripravil Dušan Brkić iz izolske Gostilne Sonja. Čez dva tedna, v četrtek 26. januarja, bodo v Izoli gostili Jureta in Jakoba Simčiča iz še ene ugledne briške kleti Edi Simčič iz Vipolž, kulinarično spremljavo bodo pripravili v restavraciji Kogo iz Kopra.

Park Wine Stars

Dan kasneje, v petek, 27. januarja, bo ob 19. uri v hotelu Park v Novi Gorici tradicionalna gastronomska prireditev Park Wine Stars. Svoja vina bo predstavilo prek 20 vinarjev iz vseh vinorodnih okolišev Primorske, kulinarično spremljavo pa bo pripravilo sedem kuharskih mojstrov z Goriškega. Vstopnice so v predprodaji po 40 evrov, na dan dogodka bodo deset evrov dražje.

Kar daleč od naših krajev, v romarskem Assisiju v Umbriji, to nedeljo in ponedeljek pripravljajo prav tako tradicionalno pokušino vin združenja Vini Veri. Pojutrišnjem bodo na sporedu večerje s pridelovalci, v ponedeljek pa degustacija, na kateri se bo med več deset vinarji predstavilo tudi nekaj slovenskih (Mlečnik, Slavček, Šuman) in nekaj slovenskih vinarjev z italijanske strani Brd in Krasa.

Znanje pod kapo

11. februarja pa se v Izoli obeta pokoronska izvedba festivala Refuscus Mundi, ki je posvečen vinom iz sorte refošk. Na njem bodo sodelovali vinarji iz Slovenije, Italije in Hrvaške, pripravljajo tudi spremljevalni program.

Te dni so na voljo tudi novosti za poglabljanje gastronomskih znanj in veščin iz domačega naslanjača. Slovenska sekcija mednarodnega vodnika Gault&Millau je predvčerajšnjim na njihovem spletišču namreč objavila novo serijo izobraževalnih vsebin Znanje pod kapo, med drugimi svoje izkušnje posreduje tudi Valter Kramar iz Hiše Franko oziroma Polonke v Kobaridu.


Najbolj brano