Borovničeve tortice

Za biskvitno podlago potrebujemo 10 dag surovega masla, 15 dag sladkorja, vrečko vanilje, 15 dag moke, 3 jajca, pecilni prašek in približno l dcl mleka. Za kremni nadev pa eno vrečko želatine, lonček sladke smetane, 15 dag borovnic. Zamešamo biskvitno testo, ga vlijemo v pekač in potresemo s svežimi borovnicami.

 Foto: Ivan Merljak
Foto: Ivan Merljak

Spečemo v pečici in ohladimo. Posebej pripravimo kremni nadev: želatino razpustimo po navodilih proizvajalca, borovnice narežemo, smetano stepemo in vse skupaj zmešamo z želatino. Za sladek preliv potrebujemo dve vrečki tortinega preliva, ki ga skuhamo v 4 dcl višnjevega soka ali kompota. Ohladimo in prelijemo prek kreme. Nato postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se dobro strdi.

Borovnice so intenzivne indigo barve, ker je v njih veliko zaščitnih antioksidantov iz vrst polifenolnih flavonoidnih snovmi, bolj kot so temno intenzivne barve, več jih vsebujejo. Vsebujejo tudi elagično in klorogensko kislino, katehine in kvercetin. Vse to ščiti ta droben sadež pred močnim soncem. Tako zaščitno funkcijo imajo antioksidanti iz borovnic tudi v našem telesu. Flavonoidi v telesu delujejo protivnetno, protivirusno in protibakterijsko, ščitijo pred rakom, zlasti na dojkah in v prebavnem traktu. Flavonoidi zavirajo presnovo arahidonske kisline, ki nastaja pri migreni in revmatičnih obolenjih. Delujejo tudi proti strdkom, krepijo kapilare in drobne žilice, zato so dobra pomoč pri zdravljenju srca in ožilja ter zavirajo staranje, tudi možganov. Redno uživanje borovnic zavira nastajanje Alzheimerjeve demence in drugih degenerativnih bolezni Lahko jih uživajo tudi sladkorni bolniki.

Borovnice so bogate tudi s čreslovino (tanini), pektini in vlakninami, zato učinkovito pomagajo pri prebavnih težavah in sproti utrjujejo sluznico črevesja. Imajo dobro kombinacijo mineralov, zlasti kalija, magnezija, mangana in železa. Zato pomagajo pri težavah s ščitnico in pri slabokrvnosti. Borovnice preganjajo slab zadah iz ust, zdravijo afte in močno ovirajo bakterije, med njimi nevarno bakterijo E-coli, da bi se ugnezdile v sluznici sečil. Marija Merljak


Najbolj brano