Bili so dnevi za ledeno trgatev

Nekaj vinogradnikov iz kontinentalne Slovenije, iz vinorodnih dežel Posavje in Podravje, se je jeseni odločilo, da bodo del pridelka namenili posebnim trgatvam.

SLOVENIJA > Trte so zaščitili z mrežami, da ne bi vse slajšega grozdja pozobali ptiči. Na jagodah se je oblikovala plemenita plesen Botrytis cinerea, sladkor v njih se je zgoščal, vinarji pa so čakali na pravi trenutek za trgatev. Glede na vsebnost sladkorja se posebne trgatve ločijo na pozno trgatev, izbor, jagodni izbor, suhi jagodni izbor in ledeno vino. Za slednjega so bili prejšnji teden zreli pogoji, saj so ponekod temperature vztrajale pod predpisanih -6 stopinj Celzija.

Za vino iz ledene trgatve je pomembno tudi, da je grozdje stisnjeno pri temperaturah pod lediščem, da voda ostane v jagodah ujeta v kristalih ledu in da mošt doseže sladkorno stopnjo vsaj 127 Oe. Ledeno trgatev chardonnayja so opravili v vinogradih družbe Puklavec Family Wines v Ilovcih v Jeruzalemskih goricah (na fotografiji), imeli so jo tudi pri Zajčevih na Dolenjskem, verjetno pa še kje. Na Meranovem na obronkih Pohorja, univerzitetnem posestvu mariborske kmetijske fakultete, ki ga je ustanovil habsburški kmetijski reformator iz 19. stoletja nadvojvoda Janez, so ob obletnici njegovega rojstva 20. januarja prav tako opravili posebno trgatev, obetajo si jagodni izbor.


Najbolj brano