Kras s kulturo in kulinariko

Večino obiskovalcev v Tomaju privabi Srečko Kosovel, a vas na pobočju hriba, ki nudi širok razgled na Kras, navduši tudi s kraško arhitekturo, dvema cerkvama ter odlično ponudbo domačih mesnin, sirov in vin.

Stari del Tomaja leži na pobočju griča, ki je bil poseljen že pred 8. stoletjem pred našim štetjem. Iz ostankov tabora, največje utrdbe v okolici, so leta 1895 zgradili samostan, v katerem so šolske sestre več desetletij izobraževale mladež. Danes so v njem stanovanja. Tik ob njem stoji župnijska cerkev sv. Petra in Pavla. Njene stene je v letih 1929/30, v času italijanske okupacije, poslikal Tone Kralj in med svetopisemske zgodbe vtkal tudi trpljenje slovenskega naroda pod fašizmom.

Ob nekdanjem pokopališču stoji lepa, s skrlami krita cerkev Device Marije, ki je bila posvečena leta 1649. V njej je bila med prvo svetovno vojno zasilna bolnišnica. (Foto: Sara Dakaj

Ob robu vasi stoji še kamnita cerkev Device Marije s skrlato streho. Malo pod njo, ob glavni cesti, večino obiskovalcev pritegne Kosovelova hiša. Najprej z zunanjim videzom, saj ni tipična kraška domačija s poslopji za domače živali, temveč premišljeno zasnovana stanovanjska hiša z lepo urejenim vrtom, notranjost pa z bogato zapuščino vsestransko razgledane družine Kosovel, seveda predvsem izjemnega pesnika Srečka.

Kosovelova domačija, ki jo je v Tomaju zgradil Srečkov oče Anton, je bila tudi zatočišče kulturnikov, med drugim je Boris Pahor pri Tončki Kosovel shranil prvo različico Nekropole. (Foto: Sara Dakaj

Tomaj pa obiskovalcev ne privablja samo s Kosovelom, temveč jih navdušijo tudi lepo obnovljene in žive domačije. Kar nekaj domačinov še kmetuje, obdeluje vinograde, pase drobnico ... Zato se je vredno ustaviti in v pristnem okolju uživati domače mesnine, sire iz kozjega mleka in domača vina ter povprašati za kamnoseške izdelke, marmelade in še kaj.

Tomaj je še vedno zelo živa kraška vas, saj se kar nekaj družin še ukvarja s kmetijstvom, zlasti vinogradništvom, kar daje urejeno in pristno podobo tudi okoliški krajini. (Foto: Sara Dakaj


Najbolj brano