Kojsko, vas pod sv. Križem

Kdor pride v Brda po osimski cesti iz Solkana, zdaj je dostop mogoč le še iz soške doline, se mu v Kojskem odpre pogled na domala celotna Brda in Furlansko nižino ter vse do Jadranskega morja. Pogled v tem spomladanskem času krasijo češnjevi cvetovi.

Kojsko je tista vas, koder se briška magistrala med dvema hišama najbolj zoži. A bo kmalu drugače, saj začenjajo z gradnjo obvoznice, ki bo šla med Kojskim in bližnjim Brestjem.

Kojsko je razloženo med vinogradi in češnjevimi nasadi pod vzpetino, na kateri je cerkvica sv. Križa, zgrajena daljnega leta 1500. Njen zvonik, ki ga na vrhu krasi nazobčan zaključek, cine, je edini ohranjeni stolp nekdanjega utrjenega tabora za obrambo pred Turki. K cerkvi vodi romarska pot, ki je bila nekoč med najbolj obiskanimi v širši regiji.

Kojsko je bilo do druge svetovne vojne upravno in kulturno središče vzhodnega dela Brd, med prvo svetovno vojno pa pomembna italijanska postojanka. Vas je imela tudi grad, ki je bil med drugim v lasti grofov Coronini, v njem pa je delovalo sodišče.

V vasi je župna cerkev Marijinega vnebovzetja, na razgledišču v njenem središču pa večnemu napevu dirigira zborovodja, domačin Srečko Kumar, čigar kip je delo Borisa Kalina, po njem pa se imenuje tudi domači pevski zbor.

Iz vseh Brd hodijo vinarji na Kojsko zaradi analiz vina v Enomarketu, vino je tudi v Kojskem tako rekoč pri vsaki hiši. Ko bo dovoljeno, bo v Kojskem prve goste sprejelo posestvo Peterc, elegantno urejena briška hiša, ki prinaša novo energijo in nove zamisli. Med drugim v sodelovanju z bližnjo kletjo Ferdinand ponujajo najem vinske trte in pridelavo svoje steklenice vina.


Najbolj brano