Kako veste, da vas ima mačka rada

Mačke so znane po tem, da so precej individualne, odločne in samosvoje. Kljub svoji naravi pa znajo človeku izkazati tudi ljubezen in privrženost.

Morda nekoliko drugače, kot smo vajeni ljudje, pa vendarle. Poznate njihove znake, ki nakazujejo, da so vam naklonjene?

Drgnjenje

Se sprašujete, zakaj se mačka rada drgne z gobčkom ob vašo roko ali nogo? Z drgnjenjem pušča na vašem telesu svoj vonj in vas tako označuje, prav tako kot označuje svoj teritorij. S tem vam sporoča, da ste njeni, da vas ne želi deliti in da vas ima rada.

Spanje v naročju

Mačje kosmatinke so velike zaspanke, saj več kot pol dneva dremajo. Med spancem so najranljivejše, zato za kraj počitka izberejo vedno varen prostor, kjer se počutijo umirjeno. Če zaspijo v vašem naročju, vam s tem izkazujejo veliko zaupanje.

Mijavkanje

Odrasle mačke se med sabo le redko sporazumevajo z mijavkanjem, medtem ko je mačje oglašanje pogosteje slišati v interakciji mame z mladičkom. Kadar mijavkajo v vaši bližini, komunicirajo z vami zaradi ljubezni.

Predenje

Prijetno, tipično mačje oglašanje je najpogostejši in najočitnejši znak, s katerim muce izražajo svoje zadovoljstvo in sproščenost. Je pa res, da lahko predejo tudi takrat, kadar so živčne, a se to zgodi precej redkeje.

Ležanje na hrbtu

Mačke nerade izpostavljajo svoj trebuh. Kadar maček priteče k vam, se pred vami uleže na tla in se skotali na hrbet, ne želi le vaše pozornosti, ampak vam s tem izkazuje ogromno zaupanja.

Gnetenje s kremplji

Čeprav je občutek gnetenja s kremplji lahko malce nelagoden, vašemu mucku le dovolite tovrstno vedenje. S tem izraža, da je sproščen, da se počuti ljubljenega in da vas občuduje. Ta navada izhaja iz časa, ko je bil muc še mladiček in je z gnetenjem prsi svoje mačje mame spodbujal nastanek mleka.

Postavljanje s plenom

Mačke so dobre lovke. Svojo spretnost pogosto pokažejo tistim, ki jih imajo najraje. Ne začudite se, če vam kot dokaz naklonjenosti v gobčku prinesejo miško, martinčka, ptička ali kakšno drugo podobno darilo.

Visoko dvignjen rep

Med crkljanjem se mačke pogosto postavijo tako, da vam pod božajoče roke nastavijo zadnji del hrbta, ob čemer rep pokončno dvignejo. S takšnim položajem repa vam sporočajo, da ste jim všeč. Tako, da visoko dvignejo svoj rep, tudi mladički pozdravljajo svojo mačjo mamo in ji izkazujejo spoštovanje.

Lizanje

Nega dlake je mačkam izjemno pomembna, zato se ji precej posvečajo in jo ližejo. Mačke, ki ližejo svojega skrbnika, to delajo zato, ker ga s tem označujejo kot pomembnega in ljubečega člana družine.


Najbolj brano