Inovativno in domače za najdaljšo noč

Te dni sem poslušala ali prebirala veliko vabil in reklam za najdaljšo noč v letu. V priloženih jedilnikih sem zaznala kar nekakšno tekmovanje v uvrščanju v meni številnih novih surovin z vseh mogočih koncev sveta, ki jih sama in z menoj večina nas sploh ne poznamo. Bolj kot je eksotično ali tuje, bolj odločno je na seznamu izpostavljeno in poudarjeno.

Praznični prigrizek: pršut s kislim zeljem na polnovrednem 
kruhu. Foto: Ivan Merljak
Praznični prigrizek: pršut s kislim zeljem na polnovrednem kruhu. Foto: Ivan Merljak

Naše stare mame so tekmovale drugače. Pred seboj so imele zelje in krompir in tekmovale so v tem, katera bo bolj umetelno pripravila zelje ali zabelila krompir, da bi si ga zapomnili za vse leto. Eksperimentiranja je bilo več kot si mislimo. Vedno se jim je posrečil kakšen ratovnik, o katerem sem že pisala. Ratovnik kot jed, ki jim je preprosto - ratala, čeprav prej niso imele pojma, kako se bo izšlo.

No, jaz sem že davno spoznala, da se zapisanih receptov ne gre držati “zaprmej”, marveč jih moramo in smemo dopolnjevati po svoji lastni izberi in narediti nekakšen svoj nov koktajl sestavin in ščepcev dodatkov, ki na koncu naredijo zelje drugačno od tistega, ki smo ga kuhali vsak dan. Ali pa krompir in podobno. Tudi fižol, ki pomlajuje, lahko naredimo na sto in en način in ga zmešamo v drugačne kombinacije ... Marsikatera mlada gospodinja pa pade na sojo in tofuje, češ da je to nobel. Ne vedo pa, da je soja samo ena izmed stročnic.

Zakaj bi morali na novoletno noč narediti toliko napak, da bomo takoj utrujeni in potrebni razstrupljevanja, kar običajno naredimo s sarmo naslednji dan.

Naš fižol nikakor ne zaostaja po hranilnih lastnostih in vlogi v prehrani, saj sodi v sam vrh stročnic, te pa so najboljši rastlinski vir beljakovin za človeka.

Vem, da se marsikomu zdi malo nenavadno, da bi za silvestrovo v jedilnik vključil fižolov namaz in posebno zeljno prilogo. Seveda vemo, da imamo sarmo takoj po novem letu. Zelje ima številne dobre lastnosti in samo naš predsodek je, da ga premalo cenimo.

Glutation preprečuje celično starost

Zelje ima tudi zelo pomembno sestavino - glutation. Zgodovina nas uči, da so si rodovi že tisočletja prizadevali ohraniti mladostno energijo, lepoto in zdravje. Toda alkimisti vsega sveta so zaman iskali eliksir večne mladosti. Danes vemo, da na biološko starost, ki obsega tako psihično kot telesno počutje in kondicijo, lahko sami veliko vplivamo z zdravim prehranjevanjem ter z zdravimi življenjskimi navadami in ravnanjem.

Eden od odločujočih dejavnikov, ki zavirajo naše staranje s pomočjo prehrane, so antioksidanti in med njimi je na prvem mestu glutation, ki je odgovoren za preprečevanje celične starosti. Za mnoge znanstvenike je to najpomembnejša molekula, ki jo telo potrebuje, da ostanemo zdravi. Čim višja je raven glutationa v krvi, tem mlajši smo.

Naše telo samo izdeluje svoj lastni glutation, vendar le, če imamo na voljo dovolj beljakovin oziroma aminokislin. Glutation je pravzaprav zelo preprosta molekula in nastaja v naših celicah iz treh aminokislin: glicina, cisteina in glutamina, zato mu pravimo tudi tripeptid. Najdemo ga prav v vsaki celici našega telesa in je za življenje prav tako pomemben kot so kisik, voda in hrana.

Sovražnik prostih radikalov

Skrivnost glutationa je v žveplu, ki je vezano v njegovi molekuli in privlači proste radikale ter toksine, med njimi živo srebro in druge druge težke kovine. Glutation nevtralizira proste radikale in jih odplavlja iz telesa. Slaba prehrana, pretirani obroki, hud stres, okužbe, onesnaženost okolja, razna sevanje in človekove razvade, kajenje in alkohol, znižujejo raven glutationa v krvi in upočasnjujejo njegovo nastajanje. Jetra so vse bolj obremenjena in ne zmorejo več v celoti opravljati svoje naloge razstrupljevalca. S tem postajamo čedalje bolj dovzetni za oksidativni stres, ki ga povzročajo prosti radikali.

No, sicer ne bomo zboleli, če se bomo pregrešili samo za novo leto. Pa vendar, zakaj bi morali na novoletno noč narediti toliko napak, da bomo takoj utrujeni in potrebni razstrupljevanja, kar običajno naredimo s sarmo naslednji dan. S sarmo, no z zeljem!

Jedilnik, ki ne bo obremenjeval

Zelje je seveda samo en primer tega, da ne porečete, kako vam ga silim. Naravni glutation je zlahka dosegljiv tudi v sadju in zelenjavi: v avokadu, lubenicah, beluših, pomarančah, grenivkah, orehih, paradižnikih, čebuli, korenju, presni špinači, zelju, cvetači, brokoliju in v neolupljenem kuhanem krompirju. Torej je sestavin več kot dovolj za sestavo domiselnega prednovoletnega menija, ki nas ne bo obremenjeval, marveč naredil lahke, vesele in radožive.

Seveda ne smemo pozabiti niti na naš kraški pršut in druge suhe kraške mesnine. To so plemenite mesnine in tudi vse jedi s pršutom so take. Saj ste prebrali, ko sem pisala o dveh fetinah pršuta za dolgo življenje, mar ne?! In pršut je jed za praznik in vsak dan!

In pri tem nam bo kozarec dobrega, da ne rečem vrhunskega slovenskega vina zagotovo prijal. Z njim v roki vam voščim čim več ponosa nad domačo hrano, ki nas zmore pomlajevati vsak dan!

Marija Merljak, prehranska strokovnjakinja


Najbolj brano