[Hrana je zdravilo] Koline in zdravo srce

Začenjajo se dnevi domačih praznikov. Na mizah bo torej več svinjine v obliki pečenk, krvavic, pečenic ali še kako drugače. Med ljudmi pa je še veliko takih, ki menijo, da svinjina ni dobra za njihovo srce. Toda to ne drži. Svinjina doma primerno prosto vzrejenih prašičev, krmljenih z zdravo pridelano hrano, ima veliko zdravih hranilnih snovi. Tudi takih, ki varujejo srce.

Svinjska maščoba je bila vedno in bo ostala primer ugodnega ravnovesja med maščobnimi kislinami, ki povečujejo holesterol, in tistimi, ki ga znižujejo. Svinjske masti ali ocvirkov v uravnoteženi prehrani ne moremo uvrstiti med dejavnike tveganja za srčno-žilna obolenja.

Srce je po svoje skrivnosten organ. Včasih nam veselo poskoči, hiti srečno ljubljeni osebi naproti, včasih nas stisne, v strahu divja ali presenečeno za hip obstane ... Pa pravijo, da nanj z voljo ne moremo vplivati in “tiktaka”, kakor se mu zljubi in dokler samo hoče! Vendar je mogoče s hrano vplivati na njegovo dobro “kondicijo”.

Srce je motor življenja, najdejavnejša mišica v telesu, sestavljena iz izredno trdnega tkiva. Potrebuje veliko energije, da lahko dela, ter veliko hranilnih snovi, zaščite in kisika. Skozi srce se pretaka življenjska tekočina - kri.

Srce za svoje nemoteno delovanje in uspešno črpanje krvi po telesu nenehno potrebuje približno 70 različnih snovi, od aminokislin, glukoze, nenasičenih maščobnih kislin, vitaminov, mineralov do encimov in hormonov. In to 24 ur na dan, ponoči in podnevi, vse dni življenja - nenehno! Vse te snovi srce pridobi prav s krvjo. Pomnimo: kar je dobro za možgane, je koristno tudi za srce!

Hrana, ki krepi in varuje srce

> Hrana za krepitev in moč srčne mišice: ribe, svinjina, jagnjetina, perutnina, govedina, skuta, kislo mleko, pinjenec, sirotka in sirotkin sir, stročnice.

> Hrana, ki ščiti srce, preprečuje mašenje žil in deluje protivnetno: rdeče, oranžno, zeleno in vijolično sadje in zelenjava, posebej še paprika, čili, blitva, zelena, rdeče in črno grozdje.

> Hrana, ki prepreči strjevanje krvi: vse vrste jagodičja ter česen, čebula, por, drobnjak, čemaž in začimbe: klinčki, kumina, majaron, meta, timijan in ingver. Kozarec dobrega vina.

> Hrana, ki preprečuje odmiranje srčnih celic in uravnava pravilno razmerje mineralov: med magnezijem (Mg), kalcijem (Ca) ter med kalijem (K) in natrijem (Na): Mg - žitni otrobi, oreški, kakav, fige; Ca - mleko, siri, sezam, tofu in suhe fige; K - banane, krompir, paradižnikova mezga, peteršilj, špinača; Na - kuhinjska sol, salame in mesni izdelki, vložena zelenjava.

> Hrana, ki varuje pred infarktom mora vsebovati vitamine skupine B (B6, B9 in B12): B6 - losos, sardele, rženi izdelki, bučke, banane; B9 - špinača, solata, avokado, rdeča pesa; B12 - goveje meso, jajca, sir camember, pršut.

> Hrana, ki preprečuje popuščanje srčne mišice mora vsebovati maščobne kisline omega 3, omega 6 in omega 9 ter vitamin E in mineral selen (Se), koencim Q10. Vse to dobimo: Omega 3 - ribe, avokado, laneno seme, orehi; Omega 6 - olje pšeničnih kalčkov, gorčično, olje oljne ogrščice, sezamovo, koruzno, bučno olje; Omega 9 - oljke in oljčno olje, lešniki in olje iz njega, mandlji; Vitamin E - največ v olju pšeničnih kalčkov, oreščki; Se - oreščki, česen, gobe, rdeče zelje; koencim Q10: drobovina, posebno svinjsko in goveje srce, brokoli, oreščki.

Poleg rib in ribjega olja, ki ima neposredne blagodejne učinke za krepko srce, je morda dobro opozoriti tudi na koencim Q10, ki ima direktno antioksidativno zaščito srčne mišice, da bo ta čim dlje energetsko napolnjena ter mlada in zdrava.

V petdesetih letih prejšnjega stoletja so ameriški znanstveniki v mitohondrijih celic odkrili posebno snov - ubikinon. Glede na njegovo vlogo so ga poimenovali tudi koencim Q10. Ta je topen v maščobah in je navzoč v različnih koncentracijah v vseh celicah. Človekov organizem je sposoben sam narediti Q10, vendar s staranjem, z leti, ta sposobnost usiha in v starejši dobi organizem ne izdela več dovolj tega koencima. Posledica je, da je srce in seveda tudi telo kot celota manj energetsko preskrbljeno in zaščiteno.

Morda je najpomembnejša vloga Q10, da varuje telo pred oksidativnimi poškodbami. Če naštejem: pomaga srcu in ožilju, varuje možgane, krepi imunski sitem, zavira staranje, preprečuje paradentozo, pomaga pri hujšanju.

Do srednjih let telo zmore samo izdelati dovolj koencima Q10, seveda, če ima vse snovi na voljo. Pozneje pa se postopno ta sposobnost zmanjšuje. Poleg zmanjšane sposobnosti sintetiziranja koencima Q10 zaradi staranja pa njegovo nastajanje v organizmu močno ovirajo hud stres, razne bolezni, poškodbe in genske spremembe celic, predvsem pa nepravilna in neuravnotežena prehrana.

Mitohondriji celic imajo enostavnejšo zgradbo DNK, kot je DNK v jedru celic. Zato je njihova DNK hitreje ranljiva zaradi napadov prostih radikalov. Ker tudi nima nadzora nad razmnoževanjem mitohondrijev, se z leti povečuje število poškodovanih in s tem nepravilno delujočih mitohondrijev. Ti ne opravljajo več svoje osnovne vloge, to je proizvodnje telesne energije. Vidna posledica tega je upad življenjske energije, moči in funkcij, skratka - staranje.

Zato moramo koencim Q10 premišljeno vnesti tudi s hrano. Žal, današnji prevladujoči način prehranjevanja izključuje uživanje drobovine, kjer je Q10 v največjih količinah. Absolutno največ ga je v svinjskem srcu, jetrih in ledvicah, v govedini, arašidih in tudi v brokoliju, lososu in sardelah.

Primer dobrega obroka s Q10

> svinjsko srce v omaki ali polnjeno z zelenjavo,

> goveji zrezki z brokolijevo omako,

> namaz iz pretlačenih slanikov, popečen losos ali ocvrte sardele s špinačo,

> obvezno moramo zaužiti še sadje in zelenjavo z vitaminom C. Ta namreč spodbuja izdelavo koencima Q10. Učinek bo še boljši, če bomo imeli v prehrani še dovolj vitaminov E, B2, B3, B6, B9 in B12 in mineral selen.

Znaki pomanjkanja koencima Q10: razpoke v ustnih in očesnih kotičkih, slabi lasje in koža, nespečnost. In ne pozabimo: nastajanje koencima Q10 spodbujata smeh in dobra volja!


Najbolj brano