Glasnik gastronomije Alp in Jadrana

Beneško združenje gurmanov Magnar ben (ker gre za narečje, bi lahko prevedli z Dobro papcat) že skoraj četrt stoletja izdaja vodnik po gostinskih lokalih alpsko-jadranske makroregije Best Gourmet.

JESOLO > Vodič zajema tako svetišča visoke kulinarike kot hrame neformalnih obedov, vključno s picerijami, že deset let pa izpostavlja najboljše ponudnike v raznih kategorijah, ki pa se lahko iz leta v leto spreminjajo. Podelitev priznanj “The best of ....” je običajno v prvi polovici leta, zapleti zaradi koronavirusa pa so jo tokrat prestavili na jesen. Avtorji seveda skrbijo, da se krog prejemnikov širi, zato priznanja ne končajo vedno v istih rokah, se pa najboljšim oddolžijo kako drugače. Tako ima denimo Tomaž Kavčič (Pri Lojzetu, Zemono) kot edini kuharski mojster izven Italije oceno pet plus, letošnji gostilničar leta Ilija Pejić (Ilija, Golf Club Trbiž) pa “zgolj” pet krožnikov, kot so jih v Sloveniji prejeli še Pikol, JB in Hiša Franko. V klub prejemnikov priznanj za presežke se je sicer letos uvrstila tudi vinska klet Venica& Venica za sauvignon Ronco delle Mele 2018, pa tudi gubanca po receptu stare mame iz pekarne iz Krmina, kjer pravijo, da je njihova nona hodila velikonočne dobrote peč k sestri čez mejo.


Najbolj brano